PL
Otyłość powstaje w wyniku utrzymującego się przez dłuższy czas, dodatniego bilansu energetycznego, niezrównoważenia spożytej energii z wydatkami energetycznymi. Celem badań była ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet ze Śląska w dwu grupach wiekowych. Badaniami objęto 79 kobiet w przedziale wiekowym 26-60 lat (grupa A) oraz 68 kobiet powyżej 60 lat (grupa B). Oceny sposobu żywienia dokonano na podstawie 24- godzinnego wywiadu żywieniowego przeprowadzonego zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia. Uzyskane wywiady żywieniowe posłużyły do oceny ilościowego składu diety: zawartości białka, tłuszczów, węglowodanów oraz kaloryczności jadłospisów. Stan odżywienia określano na podstawie badania antropometrycznego. Wyniki badań dowodzą, iż mimo tej samej podaży kalorii, jak w innych grupach, w grupie osób po 60 roku z BMI30 zostało przekroczone zalecane spożycie tłuszczu. Nadmiernej podaży tłuszczu towarzyszył niedobór węglowodanów. W jadłospisach wszystkich badanych grup zawartość węglowodanów kształtowała się na poziomie 50% energii ogółem.
EN
Obesity comes herself into being positive energetic balance in an organism. Opinion of menus of two groups of aged women from Silesia was aim of investigations with special regard of them of caloricity. Investigations 79 women were hugged in compartment 26-60 years (group A) as well as 68 women above 60 years of life (group B). Opinion of state of nourishing were executed on basis of anthropometric investigations. Analyzes of daily intake of nutritiens was executed on basis 24-hour recall method - nutritional interview in accordance with guiding principles of Institute of Food and Nutrition. Moved nutritional interviews were of service (computer programme Dietetician 2001) to opinion of quantitative warehouse of diets: contents of proteines, fats, carbohydrates as well as caloricity of menus. Results of ours investigations prove, that despite this myself supply of calorie, how in different groups, in group of women above 60 years old and with BMI > 30, daily consumption of fats was significantly higher. In all examination women above 60 years old daily intake of fats was higher that 30% recommended values. Shortage of carbohydrates accompanied excessive supply of fats. In menus of everybody of studied groups carbohydrates be shape 50% of total energy. In menus of persons above 60 years from BMI > 30 carbohydrates in diet did not cross 50% of energy in general.