PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 03 | 2 |

Tytuł artykułu

Effect of nitrogen fertilization on the content of mineral components in soil, leaves and fruits of 'Sampion' apple trees

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw nawozenia azotem na zawartosc skladnikow mineralnych w glebie, lisciach i owocach jabloni odmiany Sampion

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The experiment was carried out in the Experimental Orchard Przybroda of the Department of Pomology, Poznań Agricultural University in the years 2001–2003. Trees of ‘Šampion’ on M.9 rootstock were planted in the spring 1994 on virus-free rootstock EMLA 9 at spacing of 3.5 × 1 m (2 857 trees per ha) on grey-brown sandy loam podsolic soil. The experiment included the following 5 treatments of nitrogen fertilization: 1. N₀ – control; 2. N₅ – 5 g N·m⁻², applied once in early spring; 3. N₁₀ – 10 g N·m⁻² applied once in early spring; 4. N₅₊₅ – 5 g N·m⁻² in spring + 5 g N·m⁻² at the end of May; 5. N₅herb – 5 g N·m⁻² in early spring, within the herbicide strip only. Nitrogen fertilization had a significant effect on changes in the assimilable elements in soil. It exerted an effect on the decrease of assimilable potassium in the arable and subarable layer and an increase of assimilable magnesium improving the K : Mg ratio. A smaller effect was found in the changes of assimilable phosphorus content and in soil reaction. Nitrogen fertilization had an effect on the increase of total nitrogen content in leaves and it decreased the content of phosphorus. The content of assimilable components in soil was not correlated with the content of general components in leaves. The content of mineral components in fruits was closely correlated with the component content in leaves. Climatic conditions, and particularly the absence of atmospheric precipitations and the increase of temperature, as well as the aging of trees contributed to the decrease of the content of nitrogen, phosphorus, potassium and magnesium and to the increase of calcium content.
PL
Celem przeprowadzonych w latach 2001-2003 badań było poznanie wpływu zróżnicowanego nawożenia azotem na zawartość składników przyswajalnych w glebie, ogólnych w liściach i owocach odmiany Šampion w okresie pełnego owocowania drzew. Badania przeprowadzono w latach 1994–2003 w sadzie jabłoniowym Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Przybrodzie. Drzewa odmiany Šampion na podkładce M.9 EMLA zostały wysadzone wiosną 1994 r., w rozstawie 3,5 × 1,0 m (2857 drzew z ha) na glebie płowej właściwej wytworzonej z gliny lekkiej zwałowej. W doświadczeniu zastosowano 5 kombinacji nawożenia azotem, każda w 4 powtórzeniach: 1. N₀ – kontrola bez nawożenia, 2. N₅ – 5 g N·m⁻² jednorazowo wiosną, 3. N₁₀ – 10 g N·m⁻² jednorazowo wiosną, 4. N₅₊₅ – 5 g N·m⁻² wiosną + 5 g N·m⁻² w końcu maja, 5. N₅herb. – 5 g N·m⁻² jednorazowo wiosną w obrębie pasów herbicydowych. Otrzymane wyniki pozwalają stwierdzić, że nawożenie azotem miało istotny wpływ na zmiany zawartości przyswajalnych składników w glebie. Wpływało na obniżenie przyswajalnego potasu w warstwie ornej i podornej oraz wzrost przyswajalnego magnezu, co poprawiło stosunek K/Mg. Mniejszy wpływ nawożenia azotem stwierdzono na zmiany zawartości przyswajalnego fosforu i odczynu gleby. Nawożenie azotem wpływało na wzrost zawartości azotu ogólnego w liściach, a obniżało zawartości fosforu, na pozostałe analizowane składniki nie stwierdzono istotnego wpływu. Na uwagę zasługuje fakt, że zawartość składników przyswajalnych w glebie nie była skorelowana z zawartością składników ogólnych w liściach. Natomiast zawartość składników mineralnych w owocach była ściśle skorelowana z zawartością składników w liściach. Warunki klimatyczne, a w szczególności brak opadów atmosferycznych i wzrost temperatury w latach 2001–2003, a także starzenie się drzew wpływały na obniżenie zawartości azotu, fosforu, potasu w liściach a wzrost w porównaniu do lat 1995–2000 magnezu.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

2

Opis fizyczny

p.207-217,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Poznan, 159 Dabrowskiego Street, 60-594 Poznan, Poland
autor
  • Agricultural University of Poznan, 159 Dabrowskiego Street, 60-594 Poznan, Poland
autor
  • Agricultural University of Poznan, 159 Dabrowskiego Street, 60-594 Poznan, Poland

Bibliografia

  • Breś W., Golcz A., Komosa A., Kozik E., Tyksiński W., 1991. Nawożenie roślin ogrodniczych. Cz. I. Diagnostyka potrzeb nawozowych. AR-Poznań, 3-105.
  • Greenham D. W. P., 1979. Nutrient cycling: the estimation of orchard nutrient uptake. Proc. Inter. Conf. On Mineral Nutrition and Fruit Quality of Temperature Zone Fruit Trees. Conterbury.
  • Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z., 1992. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Katalog. Warszawa.
  • Pacholak E., 1986. Wpływ nawożenia i nawadniania na wzrost i plonowanie jabłoni odmiany James Grieve. Rocz. AR w Poznaniu, 160, 20–23.
  • Pacholak E., Zydlik Z., 2003. Wpływ nawożenia i nawadniania na zawartość składników mineralnych glebie oraz liściach jabłoni odmiany Šampion w sadzie replantowanym. Pr. Kom. Nauk Roln. i Leś. PTPN 95, 281–289.
  • Sadowiski A., 1995. Odżywianie mineralne roślin sadowniczych. Sadownictwo pod redakcją S. A. Pieniążka PWRiL, Warszawa.
  • Sadowski A., Nurzyński J., Pacholak E., Smolarz K., 1990. Racjonalizacja nawożenia i zwiększanie produktywności roślin sadowniczych. Instrukcja upowszechnieniowa nr 3. Określenie potrzeb nawożenia roślin sadowniczych II. Zasady, liczby graniczne i dawki nawożenia. Warszawa.
  • Zydlik Z., Pacholak E., 1997. Effect of nitrogen fertigation on mineral elements kontent in ‘Šampion’ and ‘Golden Delicious’ leaves and fruits. International Seminar, Warsaw-Ursynów, 83–84.
  • Zydlik Z., Pacholak E., Stojek B., 2001. Wpływ nawożenia azotem na zawartość składników mineralnych w glebie, liściach i owocach jabłoni odmiany Šampion. Pr. Kom. Nauk Roln. i Leś. PTPN 91, 187–192.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-24f8ef33-ab9c-441b-83c1-07dcf0dcecce
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.