PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 48 | 05 |

Tytuł artykułu

Zawartosc witamin grupy B w roznych gatunkach makaronow

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono wyniki badań 16 gatunków makaronów. Stwierdzono, że zawartość witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, kwasu nikotynowego, witaminy B6) w makaronach jest zróżnicowana,zależna od kształtu makaronu i parametrów procesu technologicznego. Makarony przygotowywane sposobem domowym zawierały mniej witamin niż makarony przemysłowe, ale w procesie gotowania obserwowano lepszą ich zachowalność.
EN
In the paper there are given results of study on 16 sorts of macaroni. The contents of B group vitamins (thiamine, riboflavine, nicotinic acid, vitamin B6) in macaroni were differentiated and dependent on the shape of estimated macaroni and on technological process parameters. The vitamin contents in home made macaroni were somewhat lower than in industrial ones, but their retention after cooking were better.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

05

Opis fizyczny

s.146-148,tab,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna,Gdansk
autor
  • Akademia Medyczna,Gdansk
autor
  • Akademia Medyczna,Gdansk
autor
  • Akademia Medyczna,Gdansk

Bibliografia

  • [1] Myszkowska K., Tautt J., Tuszyńska St., Woźniak W.: Mikrobiologiczne metody badania witamin z grupy B, WPLiS, Warszawa 1963.
  • [2] Nadolna I., Wiśniewska W.: Przemysł Spożywczy, 1989, 4, 107.
  • [3] Piekarska J., Łoś-Kuczera M.: Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych, PZWL, Warszawa 1983.
  • [4] Szczygieł A.: Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych, PZWL, Warszawa 1972.
  • [5] Woźniak W.: Mikrobiologiczne metody badania leków i materiałów biologicznych, PZWL, Warszawa 1973

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-22628514-9b84-4591-8475-4476ecd4538a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.