PL
Badano wpływ wilgotności nasion (15, 20, 25%) oraz temperatury cylindra ekstrudera (80/100/120/100/100°C; 100/130/160/150/120°C; 110/160/200/180/140°C) na zmiany składu podstawowego oraz składu aminokwasowego nasion łubinu żółtego i białego. Niezależnie od zastosowanych czynników doświadczalnych, we wszystkich ekstrudatach obserwowano istotnie mniejszą zawartość tłuszczu surowego oraz włókna surowego. Natomiast zawartość popiołu surowego i białka ogólnego w suchej masie była stabilna i porównywalna z zawartością w śrutach surowych. Proces ekstruzji powodował nieznaczne obniżenie zawartości większości aminokwasów w białku łubinów. Największe straty obserwowano w zawartości metioniny (do 19%) i cysteiny (do 13%) w ekstrudatach z nasion łubinu żółtego. We wszystkich ekstrudatach stwierdzono zwiększoną, w porównaniu ze śrutą surową, podatność białka na hydrolizę enzymatyczną. Największy wzrost efektywności proteolizy notowano w ekstrudatach z łubinu żółtego (o około 16%).
EN
Effects of seeds moisture (15, 20, 25%) and the temperature of extruder unit (80/100/120/100/100°C; 100/130/160/150/120°C; 110/160/200/180/140°C) upon the basic chemical composition as well as amino acids content in yellow and white lupine seeds were investigated. Apart from experimental factors, the significantly lower ether extract and crude fibre contents were noted in each extrudate. On the other hand, the contents of crude ash and crude protein in dry matter were stable and very similar to these of untreated seeds. Extrusion-cooking slightly decreased the content of most of amino acids in lupine protein. The largest losses were observed with respect to methionine (19%) and cysteine (13%) in yellow lupine extrudates. The susceptibility to enzymatic hydrolysis of protein was higher in all extrudates, compared to rough lupine ground. The highest increase in proteolyses activity was noted with respect to yellow lupine extrudates (16%)