PL
Celem pracy było określenie współzależności pomiędzy stanem odżywienia 16-letniej młodzieży a statusem ekonomicznym rodziny. Badaniami objęto 283 uczniów w wieku 16,0±0,43 lat, mieszkających na terenie województwa podlaskiego. Źródła dochodów rodziców określono wg deklaracji respondentów. Stan odżywienia 257 osób oceniono metodami antropometrycznymi. W ocenie wykorzystano podstawowe parametry antropometryczne: masę i wysokość ciała, obwody ramienia, talii i bioder, wskaźnik T/B, BMI, obwód mięśni ramienia (AMC), beztłuszczową masę ciała (FFM), masę tłuszczu (FM) i odsetek tłuszczu w ciele (%FM). Wykazano współzależność pomiędzy statusem ekonomicznym rodziny a zawartością tkanki tłuszczowej oraz brak współzależności z zawartością tkanki mięśniowej i wysokością ciała. Dobra i/lub stabilna sytuacja ekonomiczna rodziny sprzyjała większej zawartości tkanki tłuszczowej u dzieci.
EN
The aim of the work was estimation of interdependence between nutrition state of 16-year-old teenagers and their families' economic status. Total of 283 students, aged 16,0±0,43, living in podlaski province were examined. Parents' earnings were assessed according to their declarations. Nutrition state of 257 persons was estimated based on anthropometric measurements. Basic anthropometric parameters such as: body mass, body height, arm, waist and loins circumference, W/L ratio, BMI, arm muscle circumference (AMC), fat-free body mass (FFM), fat mass (FM) and fat percentage (%FM) were used for evaluation. Interdependency between economic status and fatty tissue content was found. Lack of interdependence between muscle tissue content and body height was stated as well. Good or/and stable family financial situation favoured increased fatty tissue content in children.