PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 54 | 01 |

Tytuł artykułu

Skazenia zywnosci pochodzenia zwierzecego dioksynami a zagrozenie konsumenta

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W prezentowanym artykule dokonano przeglądu ekspozycji człowieka na środowiskowe skażenia chlorowanymi dibenzodioksynami i dibenzofuranami oraz bifenylami. Ocenia się, że 95% tej ekspozycji związane jest ze spożyciem tych związków z produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak wołowina, produkty mleczarskie i ryby. Ocena ekspozycji konsumenta i analiza ryzyka wymaga znajomości składu spożywanej zwyczajowo dziennej racji pokarmowej oraz wpływu procesów technologicznych na pozostałości tych związków w artykułach spożywczych. Przedstawiono proponowane dopuszczalne dzienne pobrania tych związków. Przedstawiono również oszacowanie pobrania tych związków w różnych krajach, ze szczególnym uwzględnieniem krajów europejskich, jak również wpływ „skandalu dioksynowego" na regulacje prawne w Europie dotyczące dopuszczalnych poziomów dibenzodioksyn i polichlorowanych bifenyli w artykułach spożywczych.
EN
In the presented paper the exposure of a man to the environmental pollutants such as polychlorinated dibenzodioxins, dibenzofurans and biplienyls are reviewed. It is believed that 95% of exposure of a man is mainly through bioaccumulation of residues in animal food products such as beef, dairy and fish. Estimation of the exposure and risk analysis require knowledge of diet composition, consumption pattern and the effect of food processing and handling on those residues. Different maximum acceptable daily intakes of dioxins have been proposed. Recent estimates of dioxins and polychlorinated biphenyls intake, with emphasis on European countries to date are have been presented and the impact of dioxin scandal in Belgium on food regulations is discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

01

Opis fizyczny

s.44-47,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Przemyslu Miesnego i Tluszczowego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
  • Instytut Przemyslu Miesnego i Tluszczowego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Bernes C., Persistent Organic Pollutants, Swedish Environmental Protection Agency, Monitor 16, Stokholm 1998.
  • [2] Discussion paper on dioxins, Codex Committee on Food Additives and Contaminants, 32 session, Haga, Holandia, 22-26 Marzec, 1999.
  • [3] Fries F.G.; Transport organic environmental contaminants to animal products. Reviews of Environmental Contamination and Toxicology, vol. 141, 1995, 71-109.
  • [4] Dioxins contamination of Belgian animal products-update. 10 August 1999, Joint Food Safety and Standards Group, MAFF, http://www.maff.gov.uk/inf/newsrel/fsa/
  • [5] Schecter A. I wsp.: Congener - specific levels of dioxins and dibenzofurans in US Food and estimated daily dioxin toxic equivalent intake. Environm. Health Perspectives, Vol. 102, nr. 11, 962-966, 1994.
  • [6] Malisch R.: Update of PCDD/PCDF - intake from food in Germany, Chemosphere, vol. 37, nr. 9-12, 1687-1698, 1998.
  • [7] Vartiainen T., Hallikainen A.: Polychlorodibenzo-p-dioxin and polychlorodibenzofuran levels in cow milk samples, egg samples and meat in Finland. Fresenius J. Anal. Chem. 348,150-153, 1994.
  • [8] Opinion on dioxins in milk derived from cattle fed on contaminated feed in Belgium., Scientific Committee on Food, DG XXIV, European Commission. SCF/CS/CNTM/PCB/4 final, 16/06/99.
  • [9] Praca zbiorowa: Compilation of EU dioxin exposure and health data. Summary Report, European Commission DG Environment, October 1999.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-21924c56-619d-4017-9cb0-6045e180be8d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.