PL
Celem pracy było określenie pojemności przeciwutleniającej oraz zawartości polifenoli, antocyjanów i kwasu askorbinowego w owocach czterech odmian borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum L.) uprawianych w Polsce. Ponadto zbadano, jak zmienia się zawartość tych składników w owocach o różnej wielkości, tj. zebranych podczas różnych terminów zbioru. Stwierdzono, że owoce borówki wysokiej odznaczają się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, w zakresie od 17,6 (odmiana Lateblue) do 61,8 (odmiana Earlyblue) µmola Troloxu/g owoców. Zaobserwowano, że owoce mniejsze zawierały więcej polifenoli oraz antocyjanów i jednocześnie odznaczały sie wyższą aktywnością przeciwutleniającą. Kolejność zbioru znacznie wpływała na wielkość owoców. Borówki z danej rośliny w kolejnych zbiorach były coraz mniejsze. Jedynym wyjątkiem była odmiana Bluecrop, której owoce z trzeciego zbioru były większe od zebranych podczas pierwszego zbioru.
EN
Different cultivars of vaccinium corymbosum were analyzed with regard to their total content of polyphenols, total content of anthocyanins, ascorbic acid content, and antioxidant capacity. Cultivars of blueberry were harvested twice, the second harvest took place 26 days after the first one. A total antioxidant capacity of the studied berries ranged from a low 17.6 (Lateblue) to 61.8 (Early- blue) µmol Trolox equivalents/g of the fresh berry. Generally, the fruits harvested earlier were larger except for the Bluecrop cultivar. The smaller fruits showed the highest contents of anthocyanins and polyphenols. The data obtained confirm indicate that blueberries are a rich source of antioxidants.