PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc przeciwutleniajaca owocow borowki wysokiej [Vaccinium corymbosum L.]

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie pojemności przeciwutleniającej oraz zawartości polifenoli, antocyjanów i kwasu askorbinowego w owocach czterech odmian borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum L.) uprawianych w Polsce. Ponadto zbadano, jak zmienia się zawartość tych składników w owocach o różnej wielkości, tj. zebranych podczas różnych terminów zbioru. Stwierdzono, że owoce borówki wysokiej odznaczają się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, w zakresie od 17,6 (odmiana Lateblue) do 61,8 (odmiana Earlyblue) µmola Troloxu/g owoców. Zaobserwowano, że owoce mniejsze zawierały więcej polifenoli oraz antocyjanów i jednocześnie odznaczały sie wyższą aktywnością przeciwutleniającą. Kolejność zbioru znacznie wpływała na wielkość owoców. Borówki z danej rośliny w kolejnych zbiorach były coraz mniejsze. Jedynym wyjątkiem była odmiana Bluecrop, której owoce z trzeciego zbioru były większe od zebranych podczas pierwszego zbioru.
EN
Different cultivars of vaccinium corymbosum were analyzed with regard to their total content of polyphenols, total content of anthocyanins, ascorbic acid content, and antioxidant capacity. Cultivars of blueberry were harvested twice, the second harvest took place 26 days after the first one. A total antioxidant capacity of the studied berries ranged from a low 17.6 (Lateblue) to 61.8 (Early- blue) µmol Trolox equivalents/g of the fresh berry. Generally, the fruits harvested earlier were larger except for the Bluecrop cultivar. The smaller fruits showed the highest contents of anthocyanins and polyphenols. The data obtained confirm indicate that blueberries are a rich source of antioxidants.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

s.159-166,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Connor A., Luby J.J., Tong C.B.: Genotypie and environmental variation in antioxidant activity, total phenolic content and anthocyanin content among blueberry cultivars. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 2002, 127, 89-97.
  • [2] Connor A., Luby J.J., Hancock J.F., Berkheimer S., Hanson E.J.: Changes in fruit antioxidant among cultivars during cold-temperature storage. J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 893-898
  • [3] Ehlenfeldt M.K., Prior R.L.: Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and anthocyanins concentration in fruit and leaf tissues of highbush blueberry. J. Agric. Food. Chem., 2001, 49, 2222-2227.
  • [4] Fuleki T., Francis F.J.: Quantitative methods for anthocyanins. J. Food Sci., 1968, 33, 72.
  • [5] Horubala A.: Pojemność przeciwutleniająca i jej zmiany w procesach przetwarzania owoców i warzyw. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 1999, 3, 30-32.
  • [6] Kähkönen M.P., Hopia A.I., Heinonen M.: Berry phenolics and their antioxidant activity. J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 4076-4082.
  • [7] Kalt W., Forney C.F., Martin A., Prior R.L.: Antioxidant capacity, vitamin C, phenolics and anthocyanins after fresh storage of small fruits. J. Agric. Food Chem, 1999, 47, 4638-4644.
  • [8] Kalt W.: Interspecific variation in anthocyanins, phenolics and antioxidant capacity among genotypes of highbush and lowbush blueberries. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 2001,127, 89-97.
  • [9] Miller N.J., Rice-Evans C.: Spectrophotometric determination of antioxidant activity, Redox Raport., 1996,2(3), 161-171.
  • [10] Moyer R.A., Hummer K.E., Finn C.E., Frei B., Wrolstand R.E.: Anthocyanins, phenolics, and antioxidant capacity in diverse small fruits: Vaccinium, Rubus and Ribes. J. Agric. Food Chem., 2002, 50,519-525.
  • [11] Panczenko-Kresowska B.: Wolne rodniki a żywienie. Wiadomości Zielarskie, 1997,10(39), 17-18.
  • [12] Peri C., Pompei G.: An assay of different phenolic fraction in wines. Am. J. Enol. Vitic., 1971, 22, 2, 55.
  • [13] Pliszka K. (red.): Borówka wysoka. PWRiL. Warszawa 2002.
  • [14] PN-90/A-75101/11. Oznaczenie zawartości kwasu askorbinowego.
  • [15] Prior R.L., Cao G., Martin A., Sofie E., McEwen J., O'Brien C., Lischner N., Ehlenfeld M., Kalt W., Krewer G., Mainland C. M.: Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity and variety of vaccinium species, J. Agric. Food Chem., 1998, 46, 2686-2693.
  • [16] Sapers G.M., Burgher M., Philips J.G., Jones S.B.: Color and composition of highbush blueberry cultivars. J. Amer. Soc. Hort., Sci., 1984,109, 1, 105-111.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2144de7b-a520-41a1-ae87-ed21124cd867
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.