PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 53 |

Tytuł artykułu

Rozwoj grup producentow trzody chlewnej w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Evolution producer groups of pigs breeding in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Słabością polskiego rolnictwa jest rozdrobnienie struktury obszarowej gospodarstw. Substytutem koncentracji produkcji jest tworzenie grup producenckich. Charakterem organizacji sfery produkcji, obrotu, a zwłaszcza zbytu przybierają one cechy gospodarstw o wyższej skali produkcji. Wyraźne jest zwiększanie liczby grup działających w formalny sposób. Producenci żywca wieprzowego wyraźnie dominują w ogólnej liczbie rolników działających grupowo, stanowiąc ponad 30 % wszystkich producentów.
EN
The weakness of Polish Agriculture Industry is the fact that the area structure of farms is fragmented. The substitute of concentrate production is creating the producer groups. They are characterised as higher scale productive in the range of production organisation and turnover, especially in sales. It was noticed the increase in numbers of the group acting in formal methods. Pig producers significantly dominate in total number of farmers united in groups, wich makes 30% of all producers.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Opis fizyczny

s.67-76,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Hodowli Trzody Chlewnej, Akademia Rolnicza, Wroclaw

Bibliografia

  • Burzyński R.: 2000. Grupowanie się producentów rolnych. R.C.D.R.R i O.W., Przysiek, 14-16.
  • Chałupka P.: 2001. Stan oraz kierunki rozwoju grup producentów trzody chlewnej w Polsce. Trzoda Chlewna, nr 6, 15-19.
  • Kiczuk T.: 2000. Jak dostosować rzeźnie i przetwórnie do wymogów Unii Europejskiej, Fundusz Współpracy Agrolinia, Warszawa, 258.
  • Knecht D .: 2005. Effectiveness of producers group activity. Book of Abstracts of the International Conference. Current problems of breeding, health, growth and production of pigs. Česke Budejowice, 109-111.
  • Knecht D.: 2004. Activity effectiveness of producer groups based on pig breeding examples. Management. University of Zielona Góra. Vol 8, No. 1. 199-204.
  • Koćwin-Podsiadła M., Antosik K.: 2001. Rynek mięsa wieprzowego w Polsce i wyzwania w procesie integracji z Unią Europejską. Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Trzoda chlewna w gospodarce narodowej”. Zesz. Nauk. AR Wroc., nr 405, 138-148.
  • Nietupski T.: 1998. Samowystarczalność żywnościowa Polski w perspektywie najbliższych dziesięcioleci. Transformacja Polskiego i Czeskiego rolnictwa w warunkach gospodarki rynkowej”. Konferencja Naukowa, Wrocław, 10-20.
  • Olszańska A.: 1996. Interwencja na rynku rolnym w Polsce w aspekcie integracji z Unią Europejską. Prace Naukowe AE we Wrocławiu, nr 741, 171-177.
  • Powszechny Spis Rolny 1996: 1997. GUS, Warszawa, 15.
  • Powszechny Spis Rolny 2002: 2003. GUS, Warszawa, 16.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa 1998: 1999. GUS, Warszawa, 19.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2002: 2003. GUS, Warszawa, 20.
  • Ryznar J.: 1998. Praca doradcza w gospodarstwach indywidualnych w nowej strategii ekonomicznej i społecznej. Transformacja Polskiego i Czeskiego rolnictwa w warunkach gospodarki rynkowej. Konferencja Naukowa, Wrocław, 83-88.
  • Urban R.: 1999. Dostosowanie sektora mięsnego do warunków rynkowych. Część I. Gospodarka Mięsna, nr 3, 28.
  • www.aquapoland.pro.onet.pl

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-20270bc6-3201-48d1-8f71-a43bff81d888
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.