PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 466 |

Tytuł artykułu

Wplyw poziomu magnezu w glebie na zawartosc tego skladnika w wybranych gatunkach warzyw

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem doświadczeń przeprowadzonych w latach 1997 i 1998 była ocena wpływu nawożenia magnezem (MgSO₄ x 7 H₂O) na zawartość tego składnika w ośmiu gatunkach warzyw uprawianych na madzie średniej. Bardzo zróżnicowane dawki nawożenia magnezem (0, 50, 100, 150, 200 kg Mg/ha) nie wpłynęły tak na plon, jak i zawartość magnezu w jadalnych częściach ośmiu gatunków badanych warzyw. Nawożenie magnezem nie wpłynęło również istotnie na zawartość P, K, Ca w glebie jak i w tkankach badanych warzyw.
EN
The aim of experiments conducted in 1997 and 1998 was to evaluate the influence of magnesium fertilization (MgSO₄ x H₂O) on the magnesium content in 8 vegetable crops. Highly differentiated rates of magnesium fertilization - 0, 50, 100, 150, 200 kg Mg/ha, did affect neither the yield nor magnesium contents in edible parts of all eight studied vegetable crops. Magnesium fertilization showed also no influence on P, K and Ca contents in the soil and vegetable crop tissues as well.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

466

Opis fizyczny

s.201-208,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • Bilwerst K., Chorąży W. 1984. Próba oceny spożycia magnezu w Górnośląskim Okręgu Przemysłowym. Żyw. Człow. i Metab. 11: 4.
  • Campbel H. 1988. Nitrate reductase and its role in nitrate assimilation in plants. Physiologia Plantarum 74: 214 - 219.
  • Gajc-Wolska J., Skąpski H. 1997. Zawartość magnezu w główkach kapusty pekińskiej i sałaty kruchej w zależności od typu gleby i nawożenia. Mat. Ogólnopol. Konf. Naukowej pt. „Doskonalenie technologii produkcji roślin warzywniczych”. Olsztyn, 24-25 czerwca: 79 - 83.
  • Gurgul E. 1982. Wpływ nawożenia magnezem oraz nawożenia azotem na plonowanie oraz skład chemiczny kapusty głowiastej czerwonej i włoskiej. Zeszyty Naukowe AR Szczecin: 131 - 133.
  • Kłossowski W., Dębska I. 1985. Wpływ przedwegetacyjnego nawożenia siarczanem magnezu na plon warzyw połowych i zawartość w nich magnezu. Biul. Warzyw. XXVIII: 131 - 137.
  • Kołota E. 1981. Skuteczność nawadniania oraz nawożenia mineralnego azotem i magnezem w uprawie kapusty głowiastej czerwonej i włoskiej. Ogrodnictwo 1: 16 - 18.
  • Marschner H. 1990. Mineral Nutrition of Higher Plants. Acta Hort. 98: 27 - 31.
  • Mercik S., Panek H. 1984. Wpływ współdziałania wapnia, magnezu, potasu i sodu w różnych proporcjach na plonowanie i skład chemiczny roślin. Warszawa. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 271: 75 - 80.
  • Nowotny-Mieczyńska A. 1979. Fizjologia mineralnego żywienia roślin PWRiL, Warszawa: 334 - 357.
  • Rubatzky, Yamaguchi 1997. World Vegetables. Chapman and Hall.
  • Trzebska-Jeske I., Rutkowska W., Szostak W. 1985. Magnez - problem żywieniowy w Polsce. Żyw. Człow. i Metab. 12: 4.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1f9b0048-692b-4278-a485-587b4f036761
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.