W pracy przedstawiono badania nad pomiarem ekstynkcji Światła zmieniającej się w trakcie fermentacji mleka. Opisano czujnik optyczny zastosowany w tych badaniach i przedstawiono argumenty przemawiające za jego przydatnością w przemysłowej kontroli fermentacji mleka.
EN
This paper presents an investigation of the measurement of the light absor- bcuice changing in the course of the milk's fermentation. It describes an optic gauge applied in this investigation with series of reasons pointing at its usefulness for industrial controlling of process of a milk fermentation.
[1] BUDNY J., TUSZYŃSKI W.B., WASILEWSKI R.: 1967 Zmiany zwięzłości i absorpcji światła widzialnego w mleku krzepnącym w stanie spoczynku i w ruchu burzliwym. Zeszyty Naukowe WSR w Olsztynie 23: 573.
[2] EL-SHABRANY S.A., GOUDA A.A., EL-GHANOLOUR M.A:. 1984 Ultrastructural study of curds obtained by rennet coagulation, direct acidification and lactic starter fermentation. Annals of Agricultural Science Moshor 21: 707.
[3] HARDY J., FANNI J., SCHER J.: 1985 Une methode turbidi- metrique de mesure de la coagulation du lait. Revue Laitiere Française 441:13.
[4] KNOOP A.M., PETERS K.H.: 1976 Vergleichende Strukturuntersuchungen an Milchgallerten nach der Einwirkung von Lab und Sauren. Kieler Milchwirtschaftliche Forschungsberichte Jahresberichte 1975: B35.
[5] LINN S.H,C., DEVAN R.K., BLOOMFIELD V.A. MORR C.V.: 1971 Inelastic light scattering study of the distribution of bovine milk casein micelles. Biochemistry 10: 4788.
[6] WALSTRA P., VAN VLIET Y.: 1986 The physical chemistry of curd. Neth Milk Dairy Journal 40:241.