PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 31 | 2 |

Tytuł artykułu

Azotany i azotyny w mleku surowym i serach w Polsce

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono wyniki badań zawartości azotanów i azotynów w zbiorczym mleku surowym, serach twarogowych i serach twardych dojrzewających z obszaru całej Polski. Do oznaczeń stosowano metodę opartą na reakcji Griessa, po uprzedniej redukcji azotanów do azotynów za pomocą aktywnego kadmu metalicznego. Stwierdzone stężenia azotanów i azotynów nie budzą poważniejszych zastrzeżeń toksykologicznych.
EN
During 1994-1995 nitrates and nitrites in 94 samples of raw milk, 111 samples of curdy cheese and 96 samples of rennet cheese were determined. The samples were collected in all regions of Poland. The concentration of nitrates and nitrites was determined by spectrophotometry after Griess reaction. Some levels of nitrates were detected almost in all (>95%) samples of milk and cheese. Mean nitrate concentration in raw milk and curdy chesse was 4.53 and 3.19 mg NaNO3/kg respectively. Mean level of nitrate in rennet cheese was higher, 17.41 mg NaNO3/kg. Nitrites were detected only in some samples of milk (6.3%) and rennet cheese (35.4%). The concentrations of nitrites were below 2.0 mg NaNO2/kg. The levels of nitrates and nitrites in milk and cheese were relatively low and not harmful to the health of the consumers.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

2

Opis fizyczny

s.119-123,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Panstwowy Instytut Weterynaryjny, Pulawy
autor

Bibliografia

  • 1. Mirvish S.S.: Formation of N-nitroso compounds: chemistry, kinetics and in vivo occurrence. Toxicol. Appl. Pharmacol. 1975; 31: 325-35
  • 2. Juszkiewicz T.: Tworzenie się i występowanie nitrozoamin w środowisku i żywności. Materiały z Sesji Naukowej „Toksykologia azotanów, azotynów i nitrozoamin", Puławy, 1979; 26-42
  • 3. Przeździecki Z.: Wpływ związków chemicznych na powstawanie nowotworów. Biologiczne przemiany substancji toksycznych. PWN, Warszawa, 1980; 53-63
  • 4. Majchrzak D., Gronowska-Senger A.: Azotany i azotyny a wykorzystanie beta-karotenu. Roczn. PZH 1990; 41: 239-245
  • 5. Phillips W.E.J.: Naturally occurring nitrate and nitrite in foods in relation to infant methaemoglobinaemia. Food Cosmet. Toxicol. 1971; 9: 219-228
  • 6. Juszkiewicz T., Kowalski B., Kozak A.: Zawartość azotanów i azotynów w mleku krów z regionu puławskiego. Studia Puławskie, Seria B. Ochrona Środowiska Przyrodniczego, 1990 (2): 141-147
  • 7. Kowalski B., Kozak A.: Azotany i azotyny w mleku: próba interpretacji w świetle skażeń środowiska. Materiały z Sesji Naukowej „Problemy eksperymentalnej i klinicznej toksykologii weterynaryjnej", Warszawa 1990; 38
  • 8. Karłowski K., Bojewski J.: Występowanie azotanów i azotynów w żywności. Roczn. PZH 1983; 34: 41-46
  • 9. Przybyłowski P., Kisza J., Nowicka B., Sajko W.: Zawartość azotanów i azotynów w mleku w zależności od sposobu jego pozyskiwania i dostarczania do zakładu mleczarskiego. Materiały z Sesji Naukowej „Krążenie związków azotowych - prekursorów nitrozoamin w środowisku". Warszawa, 1984; 70-79
  • 10. Przybylowski P., Sajko W., Kisza J., Janicka B.: Badania występowania azotanów i produktów ich przemian w mleku i wyrobach mleczarskich. Roczn. PZH 1987; 38: 206-213
  • 11. Nabrzyski M., Gajewska R.: Zawartość azotanów i azotynów w owocach i warzywach oraz w niektórych innych środkach spożywczych. Roczn. PZH 1994; 45: 167-180
  • 12. Official Methods of Analysis of the Association of Officiai Analytical Chemists, eleventh édition, 1970
  • 13. Polska Norma PN-92/A-86024. Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku
  • 14. Karłowski K., Bojewski J.: Badanie krajowych serów dojrzewających na obecność azotanów, azotynów i lotnych JV-nitrozoamin. Roczn. PZH 1987; 38: 199-205
  • 15. Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31.03.1993 w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach. Dz. U. RP, nr 22, poz. 9

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1e185708-5316-4bf1-910b-e18e3b8f17ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.