EN
The quality-quantity analyses of volatile compounds in the essential oils of lovage of the Amor variety grown in Poland resulted in identifying more than 90 compounds in the essential oils from different botanical parts of the plant. The methods used were gas chromatography and mass spectrometry. There are some differences in the quantity of compounds in particular botanical parts, as the major compounds of root-oil and seed-oil are phthalides (90% and 54%, respectively), while the major compounds of leaf-oil and stem-oil are terpinyl acetate (48% and 57%, respectively) and ß-phelandrene (17% and 11%, respectively).
PL
W lubczyku ogrodowym krajowej odmiany Amor, wyhodowanej w Instytucie Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, oznaczono zawartość olejku, dokonano identyfikacji związków smako- wo-zapachowych oraz przeprowadzono analizę ilościową poszczególnych związków we wszystkich częściach botanicznych lubczyku. W wyniku przeprowadzonych badań wykryto ponad 90 związków lotnych i stwierdzono, że wszystkie części botaniczne lubczyku zawierają te same związki lotne, różnią się jedynie składem ilościowym. W korzeniu i nasionach dominują ftalidy. Ich udział procentowy wynosi odpowiednio 90% i 54%. W liściach i łodydze głównymi związkami są octan terpinylu (48 i 57%) oraz ß-felandren (17 i 11%).