PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 18 | 1 |

Tytuł artykułu

Nowe spojrzenie na zuzycie czynnikow energetycznych w zakladzie przemyslu spozywczego

Warianty tytułu

EN
A new look at the energetic factors consumption in food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule zaprezentowano analizę zużycia czynników energetycznych w zakładzie przemysłu mięsnego. Określono wartości wskaźników zakładowych zużycia energii cieplnej oraz energii elektrycznej. Wyznaczono sprawność cieplną kotłów parowych, oraz wskaźnik energochłonności wyrażony w energii paliwa pierwotnego. Efektem badań było zwiększenie efektywności pracy kotłowni i tym samym zmniejszenie zużycia węgla kamiennego o 40%. Jest to równoznaczne z mniejszym szkodliwym oddziaływaniem zakładu na środowisko.
EN
The article provides with analysis of the consumption of the energetic factors in the meat plant. Indicators of thermal and electrical energy consumption have been measured. Heat ef¬ficiency of the steam boilers has been defined and indicator of energy consumption (expressed in the energy ofprimary fuel) has been calculated. As a result of the study efficiency of the boiler house has been increased and in the time the hard coal consumption has been decreased by 40%. As a result the nega¬tive pollution's impact of the boiler house on the environment has been reduced.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

1

Opis fizyczny

s.45-47,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Budny J.: Jakie paliwa, jakie kotły, jakie nośniki energii. Podstawy modernizacji kotłowni parowych węglowych w polskim przemyśle mleczarskim, Przegląd Mleczarski 50(12), 539-540, 2001.
  • [2] GIGE: Wytyczne ustalania i stosowania państwowych normatywów zużycia paliw i energii oraz wskaźników jednostkowej energochłonności, Główny Inspektorat Gospodarki Energetycznej, Warszawa, grudzień 1983.
  • [3] Grzybek A.: Wpływ wybranych technologii na środowi¬sko i energochłonność przetwórstwa owocowo-warzyw¬nego (rozprawa habilitacyjna), Inżynieria Rolnicza, Instytut Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa, Komitet Techniki Rolniczej PAN, Polskie Towarzystwo Techniki Rolniczej, nr 2 (44), 2003.
  • [4] Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P: Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wy¬dawnictwo SGGW, Warszawa 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1d3745df-149c-494b-8046-42fe0df4f4cf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.