PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 462 |

Tytuł artykułu

Przydatnosc kiszonek sporzadzonych z roznymi dodatkami w zywieniu bydla mlecznego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Krowy mleczne podzielono na 3 grupy doświadczalne (po 12 sztuk każda). Czynnikiem doświadczalnym były kiszonki z lucerny (big bale) sporządzone z następującymi dodatkami: melasa, preparat mikrobiologiczny Microsil, preparat mikrobiologiczno-enzymatyczny Bactozym. Oprócz badanych kiszonek krowy w dawce otrzymywały kiszonkę z kukurydzy, siano łąkowe, mieszankę pasz treściwych. Preparaty Microsil i Bactozym wpłynęły na obniżenie poziomu włókna surowego oraz frakcji ADF i NDF w kiszonkach. Dodatek mikrobiologiczny oraz mikrobiologiczno-enzymatyczny ograniczył stopień zagrzewania się kiszonek w trakcie przechowywania w warunkach tlenowych. Skarmiane kiszonki z badanymi preparatami wpłynęły korzystnie na wydajność krów, poziom białka i tłuszczu w mleku oraz na kondycję ciała zwierząt.
EN
The dairy cows were divided into three experimental groups (12 heads in each). The experimental factor was lucerne silage (big bales) produced with the following additives: molasses, microbiological preparation Microsil, enzymatic and microbiological preparation Bactozym. Apart from examined silages, the cows’ rations consisted of maize silage, meadow hay, and concentrate mixture. The Microsil and Bactozym additives influenced a drop in fibre and ADF and NDF level in the silages. The microbiological as well as enzymatic and microbiological additives limited the degree of silage overheating in the course of storage under aerobic conditions. The silages with examined additives fed to the cows adventageously affected their condition, yields as well as the protein and fat content in milk.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

462

Opis fizyczny

s.397-402,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolniczo-Techniczna im. J.J.Sniadeckich, ul. Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Heikkilä T., Väätainen H., Toivonen V. 1993. Effects of acid and biological additives on grass silage quality and milk production in dairy cows supplemented with concentrates containing three levels of rapeseed meal. Proc. Int. Conf. on Silage Research, 10-11 September, Dublin: 190 - 191.
  • Keady T. W., Murphy J. J. 1993. A comperative evaluation through lactating dairy cows of silage made with a bacterial inoculant and formic acid from difficulto-ensiling herbage. Proc. Int. Conf. on Silage Research, Dublin: 226 - 227.
  • Mikołajczak J., Szejniuk W., Grabowicz M., Piłat J. 1998. Skład chemiczny i jakość kiszonek wyprodukowanych z różnymi dodatkami w warunkach produkcyjnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 462: 363 - 368.
  • Nonn H., Keller T. 1993. Lucerne ensiling with additives in palstic wrapped round big-bales. Int. Symp. on Konzervace Objemnych Krmiv, 27-29 September, Pohorelice: 139 - 141.
  • Pahlov G., Honig H. 1994. The role of microbiological additives in aerobic stability of silage. Proc. 15th Gen. meet, of Europ, grassl. fed, Wageningen: 149 - 152.
  • Żilakova J., Knotek S., Golecky J. 1995. Influence of probiotics on course of fermentation process and digestibility of nutrients in permanent grasslands. Int. Symp. on Forage Conservation, 18th-20th September 1995, Nitra: 55 - 60.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1d005efe-6c16-4878-8074-a24dc51948ee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.