PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1997 | 50 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Akumulacja wapnia w lisciach i zawiazkach owocowych jabloni [Malus domestica Borth.] odmiany Sampion, Jonagold i Idared

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem doświadczenia bylo zbadanie akumulacji wapnia w liściach i zawiązkach owocowych jabloni (Malus domestica Botrh.) odmiany Šampión, Jonagold i Idared. Doświadczenie przeprowadzono w latach 1993-1995 w Sadzie Doświadczalnym Dąbrowice należącym do Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. W celu określenia akumulacji wapnia w liściach i zawiązkach owocowych, ograny te zbierane byly co 2 tygodnie, począwszy od 28 dnia po kwitnieniu a kończąc w momencie dojrzałości zbiorczej owoców. Wyniki doświadczenia wykazały, że u wszystkich badanych odmian jabloni akumulacja wapnia w liściach i zawiązkach owocowych zachodziła przez cały okres ich wzrostu. Stwierdzono, że przemieszczanie się wapnia do liści a szczególnie do zawiązków owocowych bylo ograniczone w pewnych okresach ich wzrostu. Wykazano, że zawartość wapnia w zawiązkach owocowych ulegała w późnych okresach ich wzrostu obniżeniu, co wskazuje na wycofywanie tego składnika z tych organów. Stwierdzono także brak ścisłego związku między ograniczeniem akumulacji wapnia w liściach a redukcją przemieszczania tego składnika do zawiązków owocowych. Mimo akumulacji wapnia w zawiązkach owocowych przez cały okres ich wzrostu, organy te były najbardziej konkurencyjne o wapń z liśćmi w początkowym okresie ich wzrostu. Wraz z rozwojem zawiązków owocowych zdolność pobierania wapnia przez te ograny zmniejszała się.
EN
The aim this work was to examine the calcium accumulation into leaves and fruitlets of 'Šampión', 'Jonagold' and 'Idareď apple trees. The experiment was carried out during 1993- -1995 in Dąbrowice Experimental Orchard belonging to Institute of Pomology in Skierniewice. Leaves and fruitlets were collected at 2 weeks interval, beginning 28 days after bloom and finishing at the fruit harvest time. The results showed that by all studied cultivars calcium accumulation into leaves and fruitlets performed throughout their growth. It was found that movement of calcium to leaves and particularly to fruitlets was reduced in certain periods. It was observed withdrawal of calcium from fruitlets in the later period their growth. There was not close relation between the limit of calcium accumulation into leaves and the reduce of calcium movement to fruitlets. In spite of calcium accumulation into fruitlets throughout their growth it was observed that they were the most competitive about calcium in comparison with leaves at beginning of their growth. During development of fruitlets decreased their ability to calcium uptake.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

50

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.65-76,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, ul.Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice
autor
  • Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, ul.Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice

Bibliografia

  • Faust M., Shear C. B. 1973.Calcium translocation patterns in apples. Proc.Res.Inst.Pomol. Skierniewice, Poland. Ser.E .3: 423-436.
  • Ferguson I. B., Watkins C. B. 1989. Bitter pit in apple fruit. Horticultural Reviews: 289-355.
  • Jones H. G., Samuelson T. J. 1983. Calcium uptake by developing fruits.II The role of spur leaves. J.Hort. Sci. 58: 183-190.
  • Lang A., Vol z R. K. 1993. Leaf area, xylem cycling and Ca status in apple. Acta Horticulturae. 343:89-91.
  • Marcelle R. D. 1973. Evolutions saisonnieves des compositions minerales des feuilles et des fruits dans deux vegers de pommiers Golden. Collogue International sur le Contrôle de l'alimentation des Plantes Cultivées: 169-177.
  • Marcelle R. D. 1995. Minerai nutrition and fruit quality. Acta Horticulturae. 383: 219-226.
  • Marschner H. 1974. Calcium nutrition of higher plants. Neth.J.Agrie. Sci. 22:275-282.
  • Nurzyński J., Komosa A., Janczarek M., Kępka M., Kozera G. 1990. Seasonal changes of N,P,K,Ca and Mg content in apple leaves during vegetation period. Acta Horticulturae. 274: 365-373.
  • Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z. 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Instytut Ochrony Środowiska: 1-331.
  • Plišek H. 1995. Development and prediction of calcium content in apples. Acta Horticulturae. 383: 463-474.
  • Sharpies R. O. 1980. The influence of orchard nutrition on the storage quality of apples and pears grown in the United Kingdom. [W:] Mineral Nutrition of Fruit Trees. Atkinson D., Jackson J.E., Sharpies R.O., Waller: 17-28.
  • Shear C. B. 1975. Calcium-related disorders of fruit and vegetables. HortScience. 10(4):361-365.
  • Shear C. B., Faust M. 1980. Nutritional ranges in deciduous tree fruit and nuts. Horticultural Reviews. 2: 142-163.
  • Waller W. M. 1980. Use of fruit analysis. W: Mineral Nutrition of Fruit Trees: Atkinson D., Jackson J.E., Sharpies R.O., Waller:383-394.
  • Wilkinson B. G. 1968. Mineral composition of apples.IX. Uptake of calcium by the fruit. J. Sci. Food Agrie. 19: 646-647.
  • Togliavini M., Scudellari D., Marangoni B., Bastianel A., Frauzin F., Zamborlini M. 1992. Leaf mineral composition of apple tree: sampling date and effects of cultivars and rootstock. J.Plant Nutrition. 15 (5): 605-619.
  • Tomala K., Araucz M., Żaczek B. 1989. Growth dynamics and calcium content in Mcintosh and Spartan apples. Commun, in Soil Sci. Plant Anal. 20 (5/6): 529-537.
  • Tromp J. 1979. The intake curve for calcium into apple fruits under various environmental conditions. Commun. Soil. Sci. Plant Anal. 10: 325-335.
  • Wieneke J., Führ F. 1973. Untersuchungen zur Translokatoin von 45Ca im Apfelbaum. Gartenbauwissenschaft. 38: 91-108.
  • Van Goor B. J., Lune P. 1980. Redistribution of potassium, boron, iron, magnesium and calcium in apple trees determined by an inderect method. Physiol. Plantarum. 48: 21-26.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1c9e67b1-e6b4-466a-95dc-9364ea8da91a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.