PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 2 |

Tytuł artykułu

Wartosc technologiczna ziarna pszenicy ozimej uprawianej po roznych przedplonach

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy oceniono wartość technologiczną ziarna pszenicy ozimej odmiany Sakwa, uprawianej po sześciu różnych przedplonach. Klasyfikację jakościową oparto o nową metodę opracowaną w COBORU, uwzględniającą osiem parametrów: liczbę opadania, zawartość białka, liczbę sedymentacji, wydajność i wodochłonność mąki, energię i rozmiękczenie ciasta oraz objętość chleba. Ocenę tę poszerzono o badania ilości i jakości glutenu. Stwierdzono niewielki wpływ zastosowanych przedplonów na badane cechy ziarna.
EN
The research was conducted in order to obtain complex evaluation of technological value of winter wheat SAKWA cultivated in 1998 and 1999 with eco-friendly fertilizer doses ie 150 or 180 kg NPK/ha. Lowering of mineral fertilization was compensated by higher content of organic fertilizers in form of ploughed green mass of different forecrops: oat, white mustard, red clover, field bean and barley straw. Evaluation of wheat's technological value was based on new qualitative classification proposed by COBORU, which is now introduced in assessment of cultivars. The following parameters were measured: falling number and protein content in grain, sedimentation number with SDS, water absorption of flour, dough softening, bread volume and yield of flour. These values were supplemented with gluten quantity and quality indices and the remaining rheological features ie. times of dough development and stability and quality number. Also bread assessment value (BAV) was calculated from points given for crumb volume, porosity, elasticity and moisture content. The results of research allowed to conclude, that grain technological value of winter wheat can be changed by proper forecrop selection. During two vegetation seasons the most appropriate forecrops for winter wheat SAKWA proved to be red clover, field bean, barley straw and oat.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

2

Opis fizyczny

s.78-79,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Węglowodanów, Akademia Rolnicza, al. 29 Listopada 46, 31- 425 Kraków
  • Pracownia Technologii Zbóż, 1HAR - Oddział w Krakowie, ul. Zawiła 4a
autor
  • Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, AR Kraków, Al. Mickiewicza 21

Bibliografia

  • [1] Achremowicz B., Dziamba Sz., Styk B.: Technologiczna wartość ziarna pszenicy jarej nawożonej zwiększonymi dawkami NPK. Rocz. Nauk Roln. seria A.T.108, z.4, 1989, 117.
  • [2] Achremowicz B., Zając J.: Wpływ podwyższonego nawożenia azotowego na wartość technologiczną ziarna pięciu odmian pszenicy jarej. Folia Societatis Scientiarum Lublinensis 32, Biol. 1-2, 1991-1992, 9.
  • [3] Achremowicz B., Zając J., Styk B.: Wpływ podwyższonego nawożenia azotowego na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk Roln. Seria A.T. 110 z. 1-2, 1993, 119.
  • [4] Achremowicz B., Borkowska H., Styka B., Grundas S.: Wpływ nawożenia azotowego na jakość glutenu pszenicy jarej. Biuletyn IHAR 193, 1995, 29.
  • [5] Axford D.W.E., Mc Dermott., Redman D.G.: Dodecylo sulphate test of breadmaking quality, Comparison with Pelshenke and Zeleny tests. Cereal Chem. 56,1979, 582.
  • [6] Chranowska-Drożdż B.: Wpływ następczy bobiku i owsa na plonowanie pszenicy ozimej. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Roln. 68,1996,165.
  • [7] Cygankiewicz A.: Ocena niektórych cech jakościowych rodów hodowlanych pszenicy ozimej i jarej. Biuletyn IHAR 194, 1995, 139.
  • [8] Cygankiewicz A.: Ocena jakościowa rodów pszenicy ozimej i jarej z doświadczeń hodowlanych. Przegl. Zboż. Młyn. 41,1997, 21.
  • [9] Cygankiewicz A.: Skuteczność wstępnej oceny ziarna rodów i odmian wzorcowych pszenicy w oparciu o wartość liczby sedymentacji i procentowej zawartości białka w porównaniu do wartości wskaźników pełnej oceny. Biuletyn IHAR 204,1997, 237.
  • [10] Cygankiewicz A.: Wartość technologiczna materiałów hodowlanych pszenicy ozimej i jarej na tle badań własnych i światowych. Biuletyn IHAR 204, 1997, 219.
  • [11] Cygankiewicz A.: Genetyczne uwarunkowania produkcji pszenic jakościowych. Materiały szkoleniowe na temat: Technologia i ekonomika produkcji zbóż wysokiej jakości w woj. Koszalińskim, 1998, ODR w Boninie.
  • [12] Harasim A .: Efektywność produkcji pszenicy ozimej w różnych stanowiskach w zależności od poziomu nawożenia azotem i ochrony roślin. Pam. Puł. 118,1999,159.
  • [13] ICC - Standards. Standard Methods o f the International Association for Cereal Science and Technology (ICC) Ed. ICC - Vienna, 1995.
  • [14] Jakubczyk T., Haber T. (red.): Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Skrypty SGGW-AR, 1983, Warszawa.
  • [15] Jelinowski S.: Znaczenie i wartość przedplonowa owsa w zmianowaniach o dużym udziale zbóż. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 218,1979,235.
  • [16] Kaczyński L.: Odmiany pszenicy odpowiednie dla przetwórstwa. Przegl. Zboż. Młyn. 42,1998, 2 .
  • [17] Klockiewicz-Kamińska E., Brzeziński W.J.: Metoda oceny i klasyfikacji jakościowej odmian pszenicy. Wiadomości Odmianoznawcze. Z. 67, 1997, 1.
  • [18] Klockiewicz-Kamińska E., Brzeziński W.J.: Metoda oceny i klasyfikacji jakościowej odmian. Przegl. Zboż. Młyn. 42,1998,2.
  • [19] Kościelniak W.: Uprawa poplonów ścierniskowych na nawozy zielone w województwie opolskim. Nawozy roślinne w integrowanym systemie produkcji rolniczej. Boguchwała, Materiały z Seminarium, 1997,19.
  • [20] Kuś J., Bochniarz A.: Plonowanie pszenicy ozimej w różnych systemach produkcji roślinnej. Pam. Puł. Z. 118, 1999, 233.
  • [21] Lindhauer M.G., Meyer D.: Die Qualität der deutschen Weizenernte 2000. Mühle + Mischfutter 137, 2000, 673.
  • [22] Rothkaehl J.: Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbioru w 1998 roku. Przegl. Zboż. Młyn. 43, 1999, 5.
  • [23] Rothkaehl J.: Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbioru w 1999 roku. Przegl. Zboż. Młyn. 44, 2000, 20.
  • [24] Siuta A.: Wpływ zmianowania i ilości opadów na plonowanie pszenicy ozimej. Pam. Puł. Z. 118, 1999, 369.
  • [25] Styk B., Dziamba Sz.: Reakcja trzech odmian pszenicy ozimej na poziomy nawożenia mineralnego i ilość wysiewu. Ann. UMCS, Sect. E, vol. 35/36,1980/81,175.
  • [26] Styk B., Dziamba Sz.: Zmienność plonowania, masy 1000 ziaren, masy 1 hl, i zawartości białka w ziarnie dwóch odmian pszenicy jarej pod wpływem niektórych zabiegów agrotechnicznych i nawadniania. Biuletyn IHAR 147,1982, 79.
  • [27] Subda H.: Charakterystyka biochemiczma i technologiczna pszenicy jarej i ozimej - cz. I. Ilość i jakość białek. Hodowla Roślin Aklimatyzacja i Nasiennictwo 35, 1991, 69.
  • [28] Wojciechowski W.: Wpływ międzyplonów ścierniskowych oraz zróżnicowanego poziomu nawożenia mineralnego na plonowanie pszenicy ozimej. Nawozy roślinne w integrowanym systemie produkcji roślinnej. Boguchwała. Materiały z Seminarium, 1997, 13.
  • [29] Zawadzki K.: Określenie przydatności wypiekowej (przeznaczenia) mąki pszennej na podstawie World Grain - 5.06.1998. Przegl. Zboż. Młyn, 42,1998, 7.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1c30d972-7f1d-452a-9940-db184979eb58
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.