PL
Obserwowane na przestrzeni ostatnich stu lat zmiany spowodowały zwiększenie ilości izomerów trans w diecie człowieka. Izomery te mają na ogół niekorzystne działanie na organizm człowieka w konsekwencji przyczyniając się do powstawania np. choroby naczyń wieńcowych czy nowotworów. Znacznej ilości izomerów trans dostarczają w diecie tłuszcze. W artykule zaprezentowano wyniki badań, których celem była odpowiedź na pytanie czy dodatek kwasu L-askorbinowego do masła wpłynie na poziom izomerów trans w czasie przechowywania. W badanym maśle stwierdzano w całym okresie przechowywania niższą procentową zawartość izomerów trans w próbkach z dodatkiem kwasu L-askorbinowego.
EN
The changes observable over the last hundred years have increased quantities of trans-isomers in human diet. In general, these isomers adversely affect the human body and are contributory causes of, for instance, coronary heart disease or cancers. Significant quantities of trans-isomers are supplied by dietary fats. Research is described which addresses the question whether addition of L-ascorbic acid to butter affects trans-isomer levels in the process of storage. The results show that the level of trans-isomers was lower in butter with addition of L- ascorbic acid during the storage.