PL
Związki polifenolowe wykazują korzystne efekty zdrowotne, zmniejszając ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne, w tym choroby sercowo-naczyniowe, nowotworowe i cukrzycę. Prozdrowotne działanie roślinnych związków polifenolowych zależy od ilości spożytego związku i od jego biodostępności. Metabolizm i absorpcja flawonoidów, jednych z głównych klas związków polifenolowych, przebiega wspólnymi ścieżkami. Przedstawiono absorbcję jelitową flawonoidów, mechanizm ich koniugacji jelitowej i wątrobowej, transport w osoczu, rolę mikroflory bakteryjnej i drogę eliminacji z kałem i moczem. Wynikiem ich metabolizmu jest powstawanie koniugatów flawonoidów (metylowanych, glukuronidowanych i siarczanowanych), które mogą posiadać inną aktywność biologiczną w stosunku do aglikonów flawonoidów. Dlatego ważne jest, aby zrozumieć, że flawonoidy najobficiej występujące w naszej diecie są niekoniecznie tymi, które docierają do tkanek i niekoniecznie są najaktywniejszymi w organizmie człowieka. Dlatego też przyszłe badania powinny zawierać dokładną ocenę biodostępności flawonoidów. Znajomość tych mechanizmów pomoże lepiej zidentyfikować, który flawonoid skuteczniej zapobiega chorobom i jest konieczna do oceny ich profilu farmakologicznego i toksykologicznego.
EN
The polyphenols have been shown to have a number of beneficial health effects including prevention of the degenerative diseases such as cancer, cardiovascular disease and diabetes. The health effects of plant polyphenols depend on the amount consumed and on their bioavailability. The metabolism and absorption of flavonoids which are one of the main classes polyphenols occurs via a common pathway. In this article, the intestinal absorption, the mechanism intestinal and hepatic conjugation, plasma transport, the role of microflora and elimination in feaces and urine of flavonoids are presented. Extensive metabolism generating different conjugation forms (methylation, glucuronidation, sulfation) which are likely to possess different biological properties than flavonoids aglycones. It is important to realize that the flavonoids that are the most common in the human diet are not necessarily the ones that reach target tissues and are not necessarily the most active within the body. Future research should include a detailed assessment of the bioavailability of flavonoids. This knowledge will help us to better identify which flavonoids provide the greatest effectiveness in disease prevention and is very important in defining the pharmacological and toxicological profile of these compounds.