PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 50 | 07 |

Tytuł artykułu

Produkcja czipsow i frytek - przydatnosc zachodnioeuropejskich odmian ziemniakow

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy badano przydatność do produkcji frytek ziemniaków odmian zachodnich uprawianych w Polsce, w rejonie Wrocławia i Poznania w 1993 r. oraz porównywano ich jakość z niemieckich odmianami ziemniaków, uznanymi jako odmiany wzorcowe do produkcji czipsów lub frytek.
EN
The aim of the work was to estimate the use of western potato varieties culltivated in Wrocław and Poznań regions in Poland, in 1993, for French fries production and to compare them with standart potato varietes cultivated in different regions of Germany.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

07

Opis fizyczny

s.31-33,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Bundesanstalt fur Getriede, Kartoffel und Fettforschung, Detmold, Niemcy
autor
  • Bundesanstalt fur Getriede, Kartoffel und Fettforschung, Detmold, Niemcy
autor
  • Bundesanstalt fur Getriede, Kartoffel und Fettforschung, Detmold, Niemcy
  • Bundesanstalt fur Getriede, Kartoffel und Fettforschung, Detmold, Niemcy

Bibliografia

  • [1] Berthaler W., Der Einfluss der Rohdichte von Kartoffeln sowie der Koncentration reduzieren der Zucker auf das Lagerungsverhalten von Trockenkartoffel. 5. Kartoffel- Tagung, Detmold, 1993, 82-89.
  • [2] Leszczyński W., Lisińska G.: Metodyka badania jakości bulw traktowanych w uprawie herbicydami ziemniaka jako surowca dla przemysłu spożywczego. Pr. Nauk. Inst. Tech. Org. Tworz. Szt. Polit. Wrocław, 1972, 9, 55-61.
  • [3] Lisińska G., Leszczyński W.: Potato Science and Technology, Elservier Applied Sci., London, 1989.
  • [4] Putz B.: Verarbeitungsqualität zugelassener Sorten in den neuen Bundesländern. 13. Kartoffel-Tagung, Detmold, 1991, 19-27.
  • [5] Putz B., Batz W.: Alte und neue Kartoffelsorten für die Pommes frities Industrie. 6. Kartoffel-Tagung, Detmold, 1984, 36-43.
  • [6] Rasor I., Putz B.: Orientierende Untersuchungen über die Beteutung des Rohaschegehaltes auf den Geschmack von Spiesekartoffeln. 12 Kartoffel-Tagung Detmold, 1990, 31-37.
  • [7] UV-Test zur Bestimmung von Saccharose, D-Glukose und D-Fruktose in Lebensmitteln und anderen Probematerialien. Boehringer Mannheim GmbH - Biochemica, 1989, 126-128.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-19c06d5a-489d-4bf9-a0f1-1680ed564e67
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.