PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1996 | 03 |

Tytuł artykułu

O ochronie dziedzictwa kultury rolniczej w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Do dziedzictwa kultury rolniczej należą, m.in. stare rasy zwierząt hodowlanych. Są one wciąż zagrożone wymarciem. Na początku XX w. w Europie istniało ok. 230 ras bydła. Z tego ok. 70 uległo bezpowrotnej zagładzie, 53 uważa się za ginące, a ok. 40 ras jest zagrożonych w egzystencji. Autorka wymienia wymierające w Polsce rasy koni, bydła, kóz, owiec i trzody chlewnej, podkreślając ich charakterystyczne cechy, podając także zasady postępowania służące ich zachowaniu.
EN
The farm cultural heritage includes old livestock breeds. They are still threatened with extinction. At the beginning of the 20th century there were about 230 cattle breeds in Europe. Of this number, 70 breeds have irreversibly vanished, 53 breeds are considered extinct, and about 40 are threatened. The author lists horse, cattle, goat, sheep and pig breeds which occur in Poland, focusing on their specific features, and guidelines how to preserve them.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

03

Opis fizyczny

s.14-16, fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Urzad Wojewodzki, Katowice

Bibliografia

  • 1. K. Charon, W. Skolasiński: Ujemne następstwa genetycznego doskonalenia w kierunku cech produkcji, Przegląd Hodowlany, 10, 1994.
  • 2. R. Niżnikowski: Chów owiec, PWRiL Warszawa, 1994.
  • 3. Prace nad zachowaniem rzadkich ras zwierząt gospodarskich. Sympozjum Międzynarodowe, Instytut Zootechniki, Balice, 1994.
  • 4. Z. J. Tyszka: Kozy, Poradnik chowu, PWRiL, Warszawa, 1994.
  • 5. Założenia polityki społeczno-gospodarczej dla wsi, rolnictwa i gospodarki żywnościowej do roku 2000. MRiGŻ, Warszawa, 1994.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-19700ffa-aeb4-4ca6-bd00-e6158c0e0051
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.