EN
The aim of the study was to estimate cholesterol content in some convenience food: ready-to-cook products and fast food products. The content of cholesterol in the products was determined with the gas chromatography method. Contents of cholesterol in the ready-to-cook very highly differentiated and ranged from 5.4 mg (dumplings filled with potato and cottage cheese “Ruskie”) to 62.2 mg/100 g of product (cutlet “Kijowski”). Cholesterol content of fast food products was also diversified and ranged from 12.4 mg (tortilla from McDonald’s Restaurant) to 72.1 mg/100 g of product (breaded chicken wings from KFC Restaurant). Most of the tested convenience food products were not a rich source of cholesterol, but should be consumed in moderation.
PL
Celem pracy było oznaczenie zawartości cholesterolu w wybranych produktach żywności wygodnej: produktach garmażeryjnych oraz żywności typu fast food. Oznaczanie zawartości cholesterolu wykonano metodą chromatografii gazowej. Zawartość cholesterolu w badanych produktach garmażeryjnych była bardzo zróżnicowana i wahała się w granicach od 5,4 mg (pierogi ruskie) do 62,2 mg/100 g produktu (kotlet kijowski). Zawartość cholesterolu w produktach typu fast food była również zróżnicowana i mieściła się w zakresie od 12,4 mg (tortilla z McDonald’s) do 72,1 mg/100 g produktu (skrzydełko kurczaka w panierce z KFC). Większość badanych produktów żywności wygodnej nie zawierała zbyt dużych ilości cholesterolu, ale powinny być one spożywane z umiarem.