PL
Zbadano migrację globalną z wybranych opakowań z tworzyw sztucznych z zastosowaniem wodnych płynów modelowych imitujących działanie środków spożywczych metodami zalecanymi w Unii Europejskiej. Warunki badania (czas i temperatura kontaktu powierzchni opakowania z płynem modelowym) odpowiadały rzeczywistym warunkom użytkowania badanych opakowań. Oznaczona migracja globalna z próbek badanych opakowań była niska, znacznie poniżej dozwolonego limitu migracji globalnej (10 mg/dm2).
EN
Overall migration from food plastic packaging to aquatic food simulants (distilled water, 3% acetic acid) was determined according to the EU methods. Testing conditions (time and temperature) reflected normal use of tested food packaging. The overall migration studies using different food simulants (distilled water, 3% acetic acid) shows that the migration rate was very low, far below the allowed limit (10 mg/dm2). The high results of overall migration into 3% acetic acid (average 250.2 mg/dm2), markedly exceeding the allowed limit, was found in the case of multilayer film. It means that the multilayer film tested does not comply with the migration limit and it can not be used as a food packaging for the sour foodstuffs of pH below 4,5. Differences between the magnitude of overall migration into distilled water (0.5-1.1 mg/dm2) and 3% acetic acid are probably due to the presence of easy washable substances into the sour medium. From that reason the application of such food packaging materials must be limited.