PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 04 | 2 |

Tytuł artykułu

Application of voltammetry to determine vitamin C in apple juices

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie woltamperometrii do oznaczania zawartości witaminy C w sokach jabłkowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The cyclic voltammetric method, which is based on the redox properties of ascorbic acid, was adopted to determine the concentration of vitamin C in apple juices. Recorded on voltammograms, the oxidation current of ascorbic acid was linearly dependent on the ascorbic acid concentration (a linear calibration curve was found in the range of up to 150 mg ascorbic acid/100 cm3 solution). The standard addition technique was used to determine the ascorbic acid concentration. To verify results, the titrimetric method was used. Differences between concentrations of vitamin C determined using the cyclic voltammetric and titrimetric methods are lower than 1 mg (in comparison to concentrations of ascorbic acid about 50 mg/100 cm3 of juice). The method - easy for automation - can be used directly without special preparation of studied apple juices samples before measurement of the vitamin C concentration.
PL
Metodę woltamperometrii cyklicznej, opartą na oksydoredukcyjnych właściwościach kwasu askorbinowego, przystosowano do oznaczania witaminy C w sokach jabłkowych. Zarejestrowane na woltamperogramach natężenie prądu odpowiadające pikom oksydacyjnym było liniowo zależne od stężenia kwasu askorbinowego (badano stężenia do 150 mg witaminy C/100 cm3 roztworu). Zawartość witaminy C określano metodą wielokrotnie dodawanego wzorca. Wyniki zweryfikowano metodą miareczkową. Różnice pomiędzy zawartością witaminy C w badanych sokach wyznaczone metodą woltamperometryczną i metodą miareczkową wynosiły mniej niż 1 mg (w stężeniach kwasu askorbinowego ok. 50 mg /100 cm3 soku). Metoda - łatwa do zautomatyzowania - może być stosowana bezpośrednio, bez specjalnego przygotowania prób badanych soków jabłkowych przed pomiarami stężenia witaminy C.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

2

Opis fizyczny

p.5-16,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Poznan, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • Arya S.P., Mahajan M., Jain P., 2000. Non-spectrophotometric methods for the determination of Vitamin C. Anal. Chim. Acta 417, 1-14.
  • Cygański A., 2004. Podstawy metod elektroanalitycznych. WNT Warszawa.
  • Czapski J., 1999. Wpływ technologii na jakość soków owocowych i warzywnych. Przem. Ferment. Owoc.-Warz. 10, 33-36.
  • Czerwiecki L., Wilczyńska G., 1999. Oznaczanie witaminy C w wybranych produktach owocowo-warzywnych. Rocz. PZH 50, 77-87.
  • Danielczuk J., Pietrzykowski R., Zieliński W., 2004. Comparative study of the enzymatic method for determination of vitamin C with routine methods according to ISO. Pol. J. Food Nutr. Sci. 13/54,41-46.
  • Ernst H., Knoll M., 2001. Electrochemical characterisation of uric acid and ascorbic acid at a platinum electrode. Anal. Chim. Acta 449, 129-134.
  • Esteve M.J., Farre R., Frigola A., López J.C., Romera J.M., Ramirez M., Gil A., 1995. Comparison of voltammetric and high performance liquid chromatographic methods for ascorbic acid determination in infant formulas. Food Chem. 52, 99-102.
  • Florou A.B., Prodromidis M.I., Karayannis M.I., Tzouwara-Karayanni S.M., 2000. Flow electrochemical determination of ascorbic acid in real samples using a glassy carbon electrode modified with a cellulose acetate film bearing 2,6-dichlorophenolindophenol. Anal. Chim. Acta 409, 113-121.
  • Gawęcki J., Wagner W., 1984. Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności. PWN Warszawa.
  • Ghani A.G.A., Farid M.M., Chen X.D., 2002. Theoretical and experimental investigation of the thermal destruction ofVitamin C in food pouches. Comput. Electron. Agric. 34, 129-143.
  • Horubala A., 1993. Znaczenie spożycia soków w wyżywieniu społeczeństwa. Przem. Ferment. Owoc.-Warz. 7, 10-12.
  • Hulanicki A., 2004. Jaroslav Heyrovsky (1890-1967). Chem. Anal. 49, 763-764.
  • Iwase H., Ono 1., 1998. Determination of ascorbic acid in food by column liquid chromatography with electrochemical detection using eluent for prerun sample stabilization. J. Chromatogr. A 806, 361-364.
  • Iwase H., 2000. Use of an amino acid in the mobile phase for the determination of ascorbic acid in food by high-performance liquid chromatography with electrochemical detection. J. Chromatogr. A 881, 317-326.
  • Kabasakalis V., Siopidou D., Moshatou E., 2000. Ascorbic acid content of commercial fruit juices and its rate of loss upon storage. Food Chem. 70, 325-328.
  • Lewis E.L., 1984. Biostatistics. Van Nostrand Reinhold Company Inc. New York.
  • Lykkesfeldt J., Steffen Loft S., Poulsen H.E., 1995. Determination of ascorbic acid and dehy- droascorbic acid in plasma by high-performace liquid chromatography with culometric detection - are they reliable biomarkers of oxidative stress. Anal. Biochem. 229, 329-335.
  • Łukaszewski Z., Karbowska B., Zembrzuski W., 2003. Determination of mobile thallium in soil by flow injection differential pulse anodic stripping voltammetry. Electroanalysis 15 (5-6), 480-483.
  • Łukaszewski Z., Zembrzuski W., 1992. Determination of thallium in soils by flow-injection- differential pulse anodic stripping voltammetry. Talanta 39, 221-227.
  • Łukaszewski Z., Zembrzuski W., Piela A., 1996. Direct determination of ultratraces of thallium In water by flow-injection-differential-pulse anodic stripping voltammetry. Anal. Chim. Acta 318, 159-165.
  • Moszczyński P., Pyć R., 1999. Biochemia witamin. Witaminy lipofilne i kwas askorbinowy. Część II. PWN Warszawa.
  • Mu S., Kann J., 2002. The electrocatalytic oxidation of ascorbic acid on polyaniline film synthesized in the presence of ferrocenesulfonic acid. Synthetic Metals 132, 29-33.
  • Opydo J., Zembrzuski W., 1993. Determination of Cd, Pb, Cu and Zn in wood by differential pulse anodic stripping voltammetry. Chem. Anal. 38, 823.
  • PN-A-04019. Produkty Spożywcze: oznaczanie zawartości witaminy C.
  • Pournaghi-Azar M.H., Ojani R., 1995. Catalytic oxidation of ascorbic acid by some ferrocene derivative mediators at the glassy carbon electrode. Application to the voltammetric resolution of ascorbic acid and dopamine in the same sample. Talanta 42, 1839-1848.
  • Pournaghi-Azar M. H., Ojani R., 1997. A selective catalytic voltammetric determination of vitamin C in pharaceutical preparations and complex matrices of fresh fruit juices. Talanta 44, 297-303.
  • Raoof J.B., Ojani R., Kiani A., 2001. Carbon paste electrode spiked with ferrocene carboxylic acid and its application to the electrocatalytic determination of ascorbic acid. J. Electroanal. Chem. 515, 45-51.
  • Raoof J.B., Ojani R., Rashid-Nadimi S., 2004. Preparation of polypyrrole/ferrocyanide films modified carbon paste electrode and its application on the electrocatalytic determination of ascorbic acid. Electrochim. Acta 49, 271-280.
  • Suntornsuk L., Gritsanapun W., Nilkamhank S., Paochom A., 2002. Quantitation of vitamin C content in herbal juice using direct titration. J. Pharm. Biomed. Anal. 28, 849-855.
  • Szczepaniak W., 2002. Metody instrumentalne w analizie chemicznej. PWN Warszawa. *
  • Taylor J.R., 1982. An introduction to error analysis. Oxford Univ. Press Oxfrod.
  • Vijaykumar S.I., Priya V.J., Ashwini K.S., 2001. Chemically modified electrodes based on mac- rocyclic compounds for determination of Vitamin C by electrocatalytic oxidation. Anal. Chim. Acta 439, 291-297.
  • Yang J., Tong C., Jie N., Zhang G., Ren X., Hu J., 1997. Fluorescent reaction between ascorbic acid and DAN and its analytical application. Talanta 44, 855-858.
  • Yu A.M., Chen H.Y., 1997. Electrocatalytic oxidation and determination of ascorbic acid at poly glutamic acid chemically modified electrode. Talanta 344, 181-185.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-161d5d00-2e53-4849-9937-96b0093c4efa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.