PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 47 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie metody BLUP Animal Model do szacowania wartosci hodowlanej koni poddawanych probom dzielnosci w latach 1988-1998

Warianty tytułu

EN
Estimation of breeding values of Polish racehorses witch have been tested for racing performance

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było oszacowanie wartości hodowlanych dla populacji polskich koni półkrwi poddawanych wyścigowym próbom dzielności. Dla uporządkowania materiału badawczego przystąpiono do skonstruowania komputerowej bazy danych w arkuszu kalkulacyjnym Excel. Badaniami objęto: 1689 osobników, a w tym 855 koni 3-letnich półkrwi poddawanych wyścigowym próbom dzielności na WTWK Partynice we Wrocławiu w latach 1988-1998 oraz 206 ogierów- ojców i 628 klaczy-matek. Za estymator wartości hodowlanej przyjęto indywidualny współczynnik powodzenia (IWP), obliczony jako suma wygrana przez konia w sezonie dzielona przez średnią wygraną w sezonie. Najwyższą wartość IWP= 11,32 w badanych sezonach wyścigowych osiągnął ogier Jurand wlkp. (Revlon Boy-Jurata/Parole Board) hod. POHZ Chojnów. Indeks wartości hodowlanej koni oszacowano metodą BLUP Animal Model. Na podstawie wydajności własnej (IWP) oraz dostępnych krewnych oszacowano wartość hodowlaną 855 koni 3-letnich urodzonych w latach 1985-1995. Na podstawie wartości użytkowej potomstwa oszacowano także wartość hodowlaną 206 ojców i 628 matek. W modelu uwzględniono sześć efektów: stałe (stado i rok) oraz losowe (rasa, ojciec, matka i osobnik).
EN
The present research aims at estimating a breeding value in the analysed population: Polish racehorses which have been tested for racing performance tests. In order to make the hole data base clear, all the information has been put into the Microsoft Excel Programme. The research included: 1689 horses; 206 stallions, 608 mares and 855 half-breed horses, - witch have been tested for racing performance test on the Race Track Partynice between 1988-1998. The estimation index of horses was made with the use of BLUP Animal Model method. Application of this method enables to determine effects of genetic factors on racing value of the considered group of horses. Moreover, ranking of the best horses according to the breeding value, will be worked out.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Opis fizyczny

s.23-34,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Hodowli Koni, Akademia Rolnicza, Wroclaw

Bibliografia

  • [1] Bek-Kaczkowska I., Chudoba K. (2000): Szacowanie wartości hodowlannej koni półkrwi poddawanych wyścigowym próbom dzielności, Folia Universitis Agriculturae Stetinensis, 212, Zootechnica (40): 69-84, 69-84.
  • [2] Bek-Kaczkowska I, Chudoba K. (1999): „Wartość hodowlana koni półkrwi poddawanych wyścigowym próbom dzielności”, Sympozjum Międzynarodowe: Aktualne kierunki hodowli i użytkowania koni w Europie, Kraków, 1999, 119-125.
  • [3] Chudoba K. (1996): Szanse zastosowania BLUP- Animal model w ocenie wartości hodowlanej owiec mlecznych w Polsce. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot., XLI, 297, 9-25.
  • [4] Genetic evaluation of show jumping horses in Ireland 1996. Stallion Genetic Evaluation Projekt, Department of Animal Science and Produktion, University College Dublin, February 1996, 1-36.
  • [5] Henderson C.R. (1949): Estimates of changes in herd in environment, J. Dairy Sci. 21,706.
  • [6] Henderson C.R. (1963): Selection index and expected genetic advance in Hanson W.D. and H.F. Robinson. Statistical genetics and plant breeding. NAS-NRC. Publ. 982.Washington D.C. 141-163.
  • [7] Misar D., Jiskrova I., Pribyl J. (1998): Estimation of Breeding value of English Thoroughbred sires in the Czech Republic. 49th Meeting, EAAP, Poland, 19.
  • [8] Tavernier A. (1988): Adventages of BLUP animal model for breeding vaule estimation in horses. Livestock Production Science, (20), 2, 149-160.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-160f3b77-7fe8-49e0-9157-8d183bff97fa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.