PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1999 | 45 | 4 |

Tytuł artykułu

Optymalizacja rozdziału chromatograficznego karotenoidów koszyczków Calendula officinalis L. (Asteraceae) odmiany pomarańczowej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Optymalizacja rozdziału chromatograficznego karotenoidów C. officinalis dotyczyła doboru odpowiedniej mieszaniny eluentów (metanol, octan etylu, woda). Rozdziały HPLC prowadzono na kolumnie Lichrospher C 18, przepływ 1 ml/min. Opracowano układ pozwalający na zobrazowanie wzoru barwnego karotenoidów C. officinalis przy dl. fali 440 nm dla k (1-20). Frakcje wolnych karotenoidów rozdzielono za pomocą techniki SPE (eter naftowy, aceton, metanol, woda) i analizowano techniką HPLC w układzie 100% metanol. Stwierdzono obecność all E (trans) ß,ß karotenu oraz jego izomeru.
EN
The optimization of the chromatographic separation of Calendula officinalis L. concerned the selection of the proper mixture of eluents i.e.: methanol, ethyl acetate, water. HPLC separation was carried out on the Lichrospher C 18 column, flow 1 ml/min. Such a procedure helped to find a system thanks to which it was possible to illustrate the carotenoids of C. officinalis (the wavelength 440 nm for k 1-20). The fraction of free carotenoids were separated by means of SPE technique (petroleum ether, acetone, methanol, water) and analyzed with the help of HPLC technique (100% methanol). This procedure gave the evidence for existence of all E (trans) ß,ß carotene and also for its isomer.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

45

Numer

4

Opis fizyczny

s.324-333, rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Slaska Akademia Medyczna, Jagiellonska 4, 41-200 Sosnowiec
autor
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. BRITTON G., LIAAEN-JANSEN S., PFANDERH.:Carotenoids 1995,1A.81.
  • 2. BRITTON G., LIAAEN-JANSEN S., PFANDER H.: Carotenoids 1995, IB, 8.
  • 3. BURCZYK J., CZYGAN F.C.: Zschr. Pflanzephysiol. 1983, 111, 169.
  • 4. PHILIP Т., CHEN TOUN-SCHAN: J. Chromatogr. 1988, 113.
  • 5. RUTKOWSKA U.: Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności, 1981.
  • 6. SNYDER L.R., GLAJCH J.L., KIRKLAND J.J.: Practical HPLC method development, 1988, s.27.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-15c7e0c1-d552-4e4f-b798-fc28c180354a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.