PL
W kolekcji banku genów zgromadzono 570 obiektów z rodzaju Daucus obejmujących 304 obiekty marchwi uprawnej (Daucus carota L.) i 266 obiektów z dzikich gatunków. Określono zróżnicowania cech morfologicznych i użytkowych wybranych obiektów z kolekcji. W 2004 roku oceniano 24 obiekty pochodzące z Holandii, Japonii, Mołdawii, Słowacji, Ukrainy, Wielkiej Brytanii i Polski. Obserwacje cech morfologicznych prowadzono zgodnie z klasyfikatorami IPGRI i UPOV. Określano następujące cechy: barwa liścia, kształt korzenia w ramionach, zakończenie korzenia, powierzchnia korzenia, zielenienie zewnętrzne głowy, typ korzenia, długość i średnica korzenia 1 cm powyżej nasady, średnica walca osiowego, masa i barwa korzenia, barwa walca osiowego, obecność i zabarwienie smugi wzdłuż walca osiowego, plon i jego strukturę; zawartość suchej masy, cukrów prostych i ogółem, karotenu i azotanów. Stwierdzono duże zróżnicowanie cech decydujących o wartości gospodarczej marchwi. Udział plonu handlowego u badanych obiektów wahał się od 36% do 86%. Masa korzenia wynosiła od 79 g do 256 g. Zawartość suchej masy była w zakresie od 98,7 g· kg⁻¹ św.m. do 130,3 g·kg⁻¹ św.m. Zawartość karotenu wahała się od 104,7 mg·kg⁻¹ św.m. do 201,4 mg·kg⁻¹ św.m. Zawartość cukrów ogółem mieściła się w granicach od 52,4 g·kg⁻¹ św.m. do 80,8 g·kg⁻¹ św.m., a cukrów prostych była od 27,0 g·kg⁻¹ św.m. do 44,0 g·kg⁻¹ św.m. Ilość azotanów wahała się od 100 mg KNO₃·kg⁻¹ św.m. do 400 mg KNO₃·kg⁻¹ św.m. Uzyskane wyniki wskazujące dużą zmienność genetyczną mogą służyć jako źródło poszukiwanych cech w hodowli twórczej i innych badaniach.
EN
Carrot (Daucus carota L.) germplasm collection in Plant Genetic Resources Lab. of RIVC, Skierniewice includes 570 accessions (304 accessions of cultivated carrot and 266 accessions of wild species). Results of estimation of the variability of morphological and functional traits of carrot and their usefulness for breeding are presented. During the year 2004, twenty four carrot accessions originated from the Netherlands, Japan, Moldova, Slovakia, Ukraine, United Kingdom and Poland with regards to 32 traits selected from IPGRI and UPOV descriptor list were characterized. These traits included: leaf colour, root diameter 1 cm above root tip/end (cm), root tip/end shape, root surface, green colouration of the interior of the top, root type grouping, root shoulder shape, root length, root and core diameter, root weight, colour, yield, and structure. Chemical composition of roots (dry matter, sugar content, carotene and nitrate) was also determined. The results confirm a great variability of the valorized traits. For example the marketable yield ranged from 36 to 86%, weight of roots from 79 to 256 g, carotene content from 104.7 to 201.4 mg·kg⁻¹ FM, total sugar from 52.4 to, 80.8 g·kg⁻¹ FM, monosaccharides from 27.0 to 44,0 g·kg⁻¹ FM, nitrogen content from 100 do 400 mg KNO₃·kg⁻¹ FM. Carrot local varieties provide new source of genetic variability for breeding.