PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 12/53 | 1 |

Tytuł artykułu

The influence of addition of selected growth stimulants on pig fatteners production results and fatty acids profile

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the experiment was to study the influence of herb extract and acidifier on fattening results of 48 crossbred pigs, carcass quality and fatty acids content. The results of fattening performance and carcass quality showed the possibility of removal of the antibiotic promoters from pigs' diets. The chosen stimulants (herb extract and acidifier) use had no significant influence on fatty acids profile in lipid fraction of the lean meat.
PL
Wprowadzone w UE ograniczenia w stosowaniu antybiotyków spowodowały wzrost zainteresowania innymi promotorami wzrostu. Stosowanie ich w żywieniu świń nie pogarsza wyników produkcyjnych, lecz nie jest znany do końca ich wpływ na jakość mięsa. W dostępnej literaturze brak jest informacji na temat powiązań między stosowanymi stymulatorami a profilem kwasów tłuszczowych w wieprzowinie. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają miażdżycy i zaburzeniom metabolicznym. Poprawa wartości wieprzowiny jest bezsporna. Proporcje PUFA:SFA i PUFA n-6:PUFA n-3 powinny wynosić 0,6 i 2,0 [Esner et al., 1996]. W tuczu 48 szt. (20-100 kg) porównano stymulatory wzrostu: ziołowy ekstrakt Pig Grower XT (grupa Di), zakwaszacz ZitroSan (grupa D2) z grupą K bez stymulatora. Wartość pokarmowa 1 kg mieszanek wynosiła 12,50-12,60 MJ EM, 17,6-18,2% białka og., 15,0-15,9%, odpowiednio w I i II okresie tuczu (tab. 1). Przeprowadzono poubojową ocenę wartości rzeźnej (n=18), [Różycki, 1996] oraz ocenę składu kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej mięsa (MLD). Nie stwierdzono istotnych różnic w parametrach tucznych między grupami żywieniowymi (tab. 2). Nie stwierdzono istotnego wpływu stymulatorów na wartość rzeźną tusz (tab. 2) i na zawartość SFA, MUFA i PUFA we frakcji lipidowej mięsa (tab. 3). Zaistniała tendencja do obniżenia zawartości PUFA n-3 i n-6 w grupie Di w porównaniu z grupą K. W grupach K i D2 zaobserwowano podobny stosunek PUFA n-6: PUFA n-3 (wynosił 1,42:1), natomiast w grupie Di był on o 24% niższy. Stosunek PUFA do SFA wahał się od 0,23 (w grupie Di) do 0,33 (w grupie D2). Porównywalne w grupach wyniki oceny tucznej i cech rzeźnych wskazują na możliwość wycofania antybiotyków z mieszanek dla tuczników. Nie stwierdzono istotnego wpływu zastosowanych stymulatorów na profil kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej mięsa.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.25-27

Twórcy

autor
  • Warsaw Agricultural University, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-152d968a-8aad-46d6-8d98-92f899865f2d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.