PL
W latach 1998–2000 przeprowadzono doświadczenie polowe z mieszankami pszenżyta z pszenicą jarą, uprawianymi na glebie kompleksu pszennego bardzo dobrego. W przeprowadzonych badaniach porównywano plonowanie i cechy struktury plonu, wariantów mieszanek o różnym udziale w nich komponentów z czystymi zasiewami odmian pszenżyta jarego (Gabo, Wanad) i pszenicy (Henika). W siewie mieszanym udział pszenżyta wynosił: 75, 50 i 25%. Pod względem plonowania pszenżyto uprawiane w czystym siewie przewyższało pszenicę. Odmiany pszenżyta plonowały na podobnym poziomie. Badane warianty mieszanek przewyższały plonami pszenicę, ale ustępowały pszenżytu. Istotnie wyżej od pszenicy plonowały mieszanki w których udział pszenżyta był większy od 25%. Pszenżyto Gabo w porównaniu do odmiany Wanad, charakteryzowało się drobniejszym ziarnem, mniejszą liczbą ziaren w kłosie i niższą masą ziarna z kłosa. Pszenżyto uprawiane w mieszance z pszenicą jarą wykształcało drobniejsze ziarno, co powodowało spadek masy ziarna z kłosa, w porównaniu do czystego siewu pszenżyta, szczególnie wyraźnie wtedy gdy jego udział w mieszance był niewielki — 25%. Pszenica na uprawę w mieszankach reagowała wzrostem bądź spadkiem podstawowych elementów struktury plonu. Liczba ziaren w kłosie i masa 1000 ziaren pszenicy pochodzącej z mieszanek nie różniła się istotnie w stosunku do pszenicy z siewu czystego.
EN
The field experiment was conducted in 1998–2000 with triticale and spring wheat mixtures cultivated on very good wheat soil. Yield and its structure was compared of various mixtures containing different proportions of the components with spring triticale (Gabo and Wanad cvs.) and wheat (Henika cv.) in pure cultures. In mixtures the triticale constituted 75, 50 and 25%. Triticale cultivated in pure culture produced better yields than wheat, while its cultivars cropped on similar levels. The studied variants of mixtures produced higher yields than wheat but lower than triticale. Mixtures with triticale proportion exceeding 25% yielded significantly better than wheat. As compared to Wanad cv., triticale Gabo cv. was characterised with finer grains, lower number of grains per ear and lower weight of grains per ear. Triticale grown in mixtures with spring wheat produced smaller grains which caused a decrease in grain weight per ear as compared to the pure culture, especially when its proportion in the mixture was small, i.e. 25%. When cultivated in mixtures, wheat responded either by an increase or decrease in basic yield components. The number of grains per ear and 1000 grains weight of wheat from mixtures did not differ significantly from wheat in pure culture.