PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 63 |

Tytuł artykułu

Zmiany niektórych związków chemicznych w stratyfikowanych nasionach ałyczy [Prunus cerasifera var.divaricata Bailey] pod wpływem herbicydów triazynowych. II. Frakcje białkowe

Autorzy

Warianty tytułu

EN
CHANGES OF SOME CHEMICAL COMPOUNDS IN STRATIFIED CHERRY PLUM (.PRUNUS CERASIFERA VAR. DIVARICATA BAILEY) SEEDS UNDER THE INFLUEN­CE OF TRIAZINE HERBICIDES. II. PROTEIN FRACTIONS

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono zawartość frakcji białkowych w nasionach ałyczy, stratyfikowanych w podłożu z dodatkiem herbicydów. Zastosowano: Gardoprim 80, Gesaprim Combi, Caragarde, Semparol w dawkach: 0.5, 1.0 i 2.0 kg/ha. Stwierdzono, że w miarę ustępowania spoczynku nasion ałyczy, następowały zmiany ilościowe i jakościowe we frakcjach białka. Zawartość albumin zwiększała się od drugiego do czternastego tygodnia stratyfikacji, natomiast obniżała się w osiemnastym tygodniu. Globuliny stanowiły główną frakcję białek. Ich zawartość po dwóch tygodniach wzrosła i trwała do 10 tygodnia, a od 14 tygodnia do końca stratyfikacji nastąpił spadek. Ilość białek prolaminopodobnych i glutelinopodobnych w czasie ustępowania spoczynku nasion ałyczy ulegała systematycznemu obniżaniu. Badane herbicydy zwiększały ilość albumin, globulin, białek prolaminopodobnych i glutelinopodobnych. Najwięcej albumin zawierały nasiona z podłoży traktowanych herbicydami w dawce 0.5 kg.ha, natomiast globulin, białek prolaminopodobnych i glutelinopodobnych w dawce 2.0 kg/ha.
EN
The protein fraction content in cherry plum seeds stratified in the substrate saturated with herbicides is presented in the paper. The following herbicides were applied: Gardoprim 80, gesaprim Combi, Caragarde and Semparol, in the doses of 0.5, 1.0 and 2.0 kg/ha. It was found that with seed dormancy receding, some quantitative and qualitative changes took place in protein fractions. The albumin content increased between the 2nd and 14th week of stratification, and dropped in the 18th week. Globulins constituted the main protein fraction. Their content increased between the 2nd and 10th week, while its decrease was observed from the 14th week to the end of stratification. The amounts of prolamin-like and glutelin-like proteins used to decrease systematically with seed dormancy receding. The studied herbicides caused an increase in the amounts of albumins, globulins, prolamin-like and glutelin-like proteins. The seeds from the substrate saturated with herbicides in the dose of 0.5 kg/ha contained the most albumins; the most globulins and prolamin-like and glutelin-like proteins were observed for the dose equal to 2.0 kg/ha.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Opis fizyczny

s.21-29,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn

Bibliografia

  • Drabent Z., Rudzińska Z. 1976. Wpływ zróżnicowanych dawek simaziny na zawartość frakcji białkowych i skład aminokwasowy białek ziarna jęczmienia jarego. Rocz. Nauk Rol., A- 101(2): 39-48.
  • Duczmal K. 1968. Przemiany związków azotowych w kiełkujących nasionach i rozwijających się siewkach Pisum sativum L. Hod. Rośl. Aklim. i Nasien., 12(5): 523-549.
  • Duczmal K 1963. Badania nad przemianami fizjologicznymi w stratyfikowanych nasionach jabłoni. Szczec. Wyd. Nauk Przyr.-Rol., 18(2): 1-49.
  • Kawecki Z. 1973. Studia nad fizjologią stratyfikowanych nasion orzecha włoskiego (Juglans regia L.). Zesz. Nauk. ART Olszt., Rol., 4: 7-23.
  • Kawecki Z., Kiszczak M., Waźbińska J., Tarkowian S. 1978. Changes in protein fractions and the activity of proteolytic enzymes of walnut seeds (Juglans regia L.) during their after- ripening. Fruit Sc. Rep., 5(5): 1-6.
  • Kulka K, Grzesiuk S. 1978. Białka ziarna zbóż. Post. Nauk Rol., 6(5): 3-42.
  • Lewak S., Rudnicki R.M. 1977. After ripening in cold-requiring seeds. In Khan A.A. „The physiology and biochemistry of seed dormancy and germination", North-Holland Publ. Co, Amsterdam, 193-217.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-14b794c3-c679-46a4-a1f7-5f65df5ebd50
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.