PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 03 | 2 |

Tytuł artykułu

Effect of sucrose, L-ascorbic acid and pectin on the quality of frozen strawberries

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the work was to determine the effect of sugar, pectin, and L-ascorbic acid added to strawberries on the selected physico-chemicaI and organoleptic traits of the frozen product. Powdered sugar at a dose of 10 g per 100 g of fruit or as the 60% syrup was used without any other substance or with an addition of pectin or ascorbic acid. The pectin preparation in a 1,5% solution at a dose of 10 g per 100 g of fruit was used with or without the ascorbic acid.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

2

Opis fizyczny

http://www.ejpau.media.pl/series/volume3/issue2/food/art-01.html

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Krakow, 3 Podluzna Str., 30-239 Krakow, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • AOAC. Official methods of analysis. Association of Official AnaIytical Chemists. Arlington. USA, 1984.
  • Albrecht J. A., Schafer H. W., Zottola E. A. Sulfhydrvl and ascorbic acid relationships in selected vegetables and fruits. J.Food Sci. 56, 427-430, 1991.
  • Barlow S. M. Toxicological aspects of antioxidants used as food additives. In: Food antioxidants. Elser. Sci. Pub. LTD, New York, 1990.
  • Bushway A. A., Bushway R. J., True R. H., Work T. M., Bergeron D., Handley D. T., Perkins L. B. Comparison of the physical chemical and sensory characteristics of five raspberry cultivars evaluated fresh and frozen. Fruit Var. J. 46, 4, 229-234, 1992 .
  • Chung H. D., Yun S. J., Kim B. Y., Kang K. Y. Effect of cultivars and harvest date on keeping quality of frozen stawberries. J. Korean Soc. Hort. Sci., 33, 21-30, 1992
  • Fraczek T. Ocena przydatności technologicznej nowych odmian truskawek. Przem. Ferm. i Owoc.-Warzywn. 2, 29-32, 1985.
  • FuIeki T., Francis F. J. Quantitative methods for anthocyanins determination of total anthocyanin and degradation index for cranberry juice. J. Food Sci. 33, 78-83, 1968.
  • Garrote R. L., Bertone R. A. Osmotic concentration at low temperature of frozen strawberry halves. Effect of glycerol, glucose and sucrose solutions on exudate loss during thawing. Lebensm. Wiss. Technol. 22, 264-267, 1989.
  • Gasik A. Kwas askorbinowy - właściwości i zastosowanie w technologii żywnosci. Przem. Spoż. 6, 130-133, 1990.
  • Hägg M., Ylikoski S. Kumpulainen J. Vitamin C content in fruit and berries consumed in Finland. J. Food Comp. Anal. 8, 12-20, 1995
  • Hong-Deng Ueda Y. Effects of freezing methods and storage temperature on flavour
  • stabilitv and ester contens of frozen stawberries. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 62, 3, 633-639, 1993
  • ISO/6557/2. Fruits, vegetables and derived products-Determination of ascorbic acid content. Part 2. Routine methods, 1984.
  • Jarczyk A., Bekas W., Szumańska L., Matuszewska U. Porównanie jakości malin i truskawek mrożonych dwutlenkiem węgla i owiewowo. Chłodnictwo 21, 2, 9-12, 1986.
  • Jedrzejewska J., Wasowicz L. Eksport mrożonych owoców i warzyw ze szczególnym uwzględnieniem eksportu truskawek. Chłodnictwo 33, 9, 102-103, 1998.
  • Kmiecik W., Jaworska G., Budnik A. Wpływ różnych technik rozmrażania mrożonek z owoców jagodowych na ich jakość. Rocz. PZH 46, 2, 135-143, 1995.
  • Kmiecik W., Lisiewska Z., Jaworska G. Wpływ wybranych dodatków na jakość mrożonych śliwek odmiany Węgierka Zwykła. Rocz. PZH 46, 4, 363-37I, 1995.
  • Kmiecik W., Lisiewska Z., Jaworska G. Porównanie jakości mrożonych malin w zależności od zastosowanych dodatków. Rocz PZH 47, 4, 401-410, 1996
  • Kulisiewicz J, Kolasa J. Cukier jako czynnik podnoszący jakość mrożonych truskawek. Przem. Spoż. 28, 10, 433-434, 1974.
  • Martinez-Javega J. M., Cuquerella-Cayuerella J., Petris-Toran E. Freezing "Windsor" and "Napoleon" cherries. An. Inst. Nac. Invest. Agr. Ser. Tecnol. Agr. 1, 189-197, 1974.
  • Robards K., Prenzler P. D., Tucker G., Swatsitang P., Glover W. Phenolic compounds and their role in oxidative processes in fruits. Food Chem. 66, 401-436, 1999.
  • Swain T., Hillis W. E. The phenolic constituens of Prunus domestica. I. The quantitative analysis of phenolic constitunts. J. Sci. Food. Agric. 10, 63-68, 1959.
  • Wang H., Cao G., Prior R. L. Total antioxidant capacity of fruits. J. Agric. Food Chem. 44, 701-705, 1996.
  • Weinert J. A. G., Solm J., Escher F. Polymerization of anthocyanins during processing and storage of canned plums. Lebensm. Wiss. Technol. 23, 445-450, 1990.
  • Wesche-Ebeling P., Montgomery M. W. Strawbery polyphenoloxidase: Its role in anthocyanin degradation. J. Food Sci. 55, 3, 731-734, 745, 1990.
  • Wrolstad R. E., Skrede G., Lea P., Enersen G. Influence of sugar on anthocyanin pigment stability in frozen strawberries. J. Food Sci. 55, 4, 1064-1065, 1072, 1990.
  • Zając K. B., Wilska-Jeszka J., Korzuchowska A. The influence of catechins and ascorbic acid on anthocyanins stability in fruits and fruit juices. Proc. Int. Euro Food tox. 4 Conf. Bioactive substances in food of plant origin. Olsztyn, 1, 114-119

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1461eb27-d963-44b5-b607-d4b353ee36d0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.