PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 49 | 2 |

Tytuł artykułu

Prevalence of aflatoxin B1 contamination in pre- and post-harvest maize kernels, food products, poultry and livestock feeds in Tamil Nadu, India

Warianty tytułu

PL
Wystepowanie przed- i pozbiorowego skazenia ziarniakow kukurydzy, produktow spozywczych, drobiu i paszy zwierzecej aflatoksyna B1 w Tamil Nadu w Indiach

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Aflatoxins, a group of mycotoxins mainly produced by Aspergillus flavus and A. parasiticus, have adverse health effects on humans and livestock that ingest aflatoxin- contaminated food products and feeds. To secure the safety of food and feed, regular monitoring of aflatoxin levels is necessary. In order to understand the magnitude of aflatoxin contamination, a survey was conducted in different agro-ecological zones of Tamil Nadu, India and 242 samples consisting of pre- and post-harvest maize kernels, food products, poultry and livestock feeds were collected from farmers' fields, poultry farms, retail shops and supermarkets and analyzed for aflatoxin B1 (AFB1) contamination by enzyme- linked immunosorbent assay (ELISA) using antiserum raised against aflatoxin B1-Bovine serum albumin (AFB1-BSA). The results indicated that 61.3% of the maize kernel samples were contaminated with AFB1 and the levels of AFB1 in 26% of the pre- and post-harvest maize kernels exceeded 20 μg/kg. The highest level of AFB1 (245 μg/kg) was recorded in post-harvest maize kernel samples. In food products AFB1 was detected only in two samples out of 30 samples tested. Furthermore, the levels ranged from 0.6 to 3.7 μg/kg. In poultry feeds, AFB1 was detected in 30 out of 53 samples and the levels ranged from 0.7 to 31.6 μg/kg. Among the 40 livestock feed samples evaluated 29 samples were contaminated with AFB1 at level ranging from 1.8 to 244.9 μg/kg.
PL
Aflatoksyny, grupa mykotoksyn wytwarzanych głównie przez Aspergillus flavus, ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt domowych spożywających produkty spożywcze i paszę skażone aflatoksyną. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i paszy, potrzebny jest regularny monitoring zawartości w nich aflatoksyny. W celu rozpoznania zakresu skażenia aflatoksyną przeprowadzono badania w różnych agroekologicznych strefach Tamil Nadu w Indiach. Pobrano 242 próby ziarniaków kukurydzy przed i po zbiorze, produkty spożywcze, drób i paszę zwierzęcą uzyskano z pól farmerskich, farm drobiu, sklepów detalicznych i supermarketów, a następnie analizowano je na obecność zakażenia aflatoksyną B1 (AFB1) przy wykorzystaniu serum albuminy (AFB1--BSA). Wyniki badań wskazywały, że 61,3% prób ziarniaków kukurydzy było skażone AFB1, a poziom AFB1 w 26% ziarniakach pobranych przed i po zbiorze kukurydzy przekraczał 20 μm/kg. Najwyższy poziom AFB1 (945 μm/kg) wykryto w próbach ziarniaków pobranych po zbiorze. W produktach spożywczych AFB1 wykryto tylko w dwóch próbach z 30 prób badanych. Ponad to, poziom ten zamykał się w granicach od 0,6 do 3,7 μm/kg. W paszy dla drobiu, AFB1 wykryto w 30 próbach z 53 badanych, a poziom AFB1 wynosił od 0,7 do 31,6 μm/kg. Spośród 40 prób badanej paszy zwierzęcej 29 prób było skażonych AFB1 na poziomie od 1,8 do 244,9 μm/kg.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

2

Opis fizyczny

p.221-224,ref.

Twórcy

  • Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore-641003, Tamil Nadu, India

Bibliografia

  • Bababunmi E.A., Uwaifo A.O., Bassir O. 1978. Hepatocarcinogens in Nigerian food stuffs. World Rev. Nutr. Diet. 28: 188-209.
  • Balasubramanian T. 1985. Incidence of Aflatoxin B1 in animal feeds. Indian Vet. J. 62: 982-988.
  • Bankole S.A., Adebanjo A. 2003. Mycotoxins in food in West Africa: current situation and possibilities of controlling it. Afr. J. Biotechnol. 2: 254-263.
  • Bhat R.V., Shetty P.H., Amruth R.P., Sudersham R.V. 1997. A foodborne disease outbreak due to consumption of moldy sorghum and maize containing fumonisin mycotoxins. J. Toxicol. Clin. Toxicol. 35: 249-255.
  • Dhavan A.S., Chaudary M.R. 1995. Incidence of aflatoxin in animal feed stuffs: A decade scenario in India. J. AOAC. Int. 78: 693-698.
  • Dutta T.K., Das P. 2001. Isolation of aflatoxigenic strains of Aspergillus and detection of aflatoxin B1 from feeds in India. Mycopathologia 151: 29-33.
  • Eaton D.L., Gallagher E.P. 1994. Mechanism of aflatoxin carcinogenesis. Annu. Rev. Pharmacol. Toxicol. 34: 135-172.
  • Hell K., Cardwell K.F., Poehling H.M. 2003. Relationship between management practices, fungal infection and aflatoxin for stored maize in Benin. J. Phytopathol. 151: 690-698.
  • Karthikeyan M., Sandosskumar R., Mathiyazhagan S., Mohankumar M., Valluvaparidasan, V., Sangit Kumar, Velazhahan R. 2009. Genetic variability and aflatoxigenic potential of Aspergillus flavus isolates from maize. Arch. Phytopathol. Plant Protect. 42: 83-91.
  • Kpodo K.A. 1996. Mycotoxins in maize and fermented maize products in Southern Ghana. In: Proceedings of the workshop on "Mycotoxins in Food in Africa" (K.F. Cardwell, ed.). International Institute of Tropical Agriculture, Cotonou, Benin. November 6-10, 1995, 33 pp.
  • Li F., Yoshizawa T., Kawamura O., Luo X., Li Y. 2001. Aflatoxins and fumonisins in corn from the high incidence area for human hepatocellular carcinoma in Guangxi, China. J. Agric. Food Chem. 49: 4122-4126.
  • Ong T. 1975. Aspergillus flavus mutagenesis. Mutat. Res. 32: 35-53.
  • Oyebanji A.O., Efiuvwevwere B.J.O. 1999. Growth of spoilage mould and aflatoxin B1 production in naturally contaminated or artificially inoculated maize as influenced by moisture content under ambient tropical condition. Int. Biodeterioration Biodegrad. 44: 209-217.
  • Polan C.E., Hayes J.R., Campbell T.C. 1974. Consumption and fate of aflatoxin B1 by lactating cows. J. Agric. Food Chem. 22: 635-638.
  • Reddy P.S., Reddy C.V., Reddy V.R., Rao P.V. 1984. Occurrence of aflatoxin in some feed ingredients in three geographical regions of Andhra Pradesh. Indian J. Anim. Sci. 54: 235-238.
  • Reddy S.V., Mayi D.K., Reddy M.U., Thirumala Devi K., Reddy, D.V. 2001. Aflatoxin B1 in different grades of chillies (Capsicum annuum L.) in India as determined by indirect competitive ELISA. Food Addit. Contam. 18: 553-558.
  • Selvasubramanian S., Chandrasekharan D., Viswanathan K., Balachandran C., Punnia Murthy N., Veerapandian C. 1987. Surveillance of AFB1 in various livestock and poultry feeds. Indian Vet. J. 64: 1033-1034.
  • Setamou M., Cardwell K.F., Schulthess F., Hell K. 1997. Aspergillus flavus infection and aflatoxin contamination of preharvest maize in Benin. Plant Dis. 81: 1323-1327.
  • Singh T., Tyagi R.P.S., Ram B. 1984. Occurrence of aflatoxin B1 in animal and poultry feeds. Indian J. Dairy Sci. 37: 167-169.
  • Waliyar F., Reddy S.V., Subramaniam K., Reddy T.Y., Devi K.R., Craufurd P.Q., Wheeler T. R. 2003. Importance of mycotoxins in food and feed in India. Aspects Appl. Biol. 68:147-154.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-144a45c6-bfd6-425d-872f-8933a81cd77f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.