PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 15-16 | 2 |

Tytuł artykułu

Realizacja systemu HACCP w zakladach przetworstwa miesnego

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule scharakteryzowano system zapewniania i zarządzania jakością żywności HACCP, przedstawiono sposób jego wdrażania, omówiono jego zalety, bariery we wprowadzaniu i pułapki w jego projektowaniu. Ukazano również sposób realizacji systemu HACCP w zakładach przetwórstwa mięsnego.
EN
The paper describes principles of Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), presents its advantages, problems in its implementation and risks during the designing process. This article shows also the realisation of this system in meat processing plants.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

s.82-86,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza im.Augusta Cieszkowskiego, Poznan

Bibliografia

  • [1] Codex Guildelines for the application of hazard analysis critical control point (HACCP) system. Adapted by the 20th session of the joint FAO/WHO Codex Alimentarius Commission, 1993.
  • [2] Praktyczny przewodnik wdrażania zakładowych systemów analizy zagrożeń jakości zdrowotnej w oparciu o kontrolę punktów krytycznych w przemyśle mięsnym, według zasad systemu Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP). Materiały szkoleniowe Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. Warszawa 1995.
  • [3] Praktyczny przewodnik wdrażania zakładowych systemów analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli w przemyśle mięsnym, według zasad systemu Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP). Materiały szkoleniowe Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. Warszawa 1996.
  • [4] Witkowska H.: HACCP w przetwórstwie mięsnym. Warszawa Wydawnictwo Stowarzyszenia Naukowo Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, 2003.
  • [5] Witkowska H.: Praktyczne doświadczenia we wdrażaniu HACCP. Przemysł Spożywczy. 2000,2, 31-32.
  • [6] Tamala D., Pałacha B. : Wskazówki dla przedsiębiorców wdrażających system HACCP. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 2004,2,59-60.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-14264af4-fc4f-4f75-9371-45f4fa319cd1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.