PL
Metoda elektrokontaktowej obróbki cieplnej jest jedną z niekonwencjonalnych, bezpośrednich metod ogrzewania surowców organicznych. Jednym z czynników decydujących o przebiegu obróbki elektrokontaktowej jest skład chemiczny ogrzewanego surowca. Celem badań było określenie wpływu udziału procentowego wody, tłuszczu oraz chlorku sodu na oporność właściwą surowców mięsno-tłuszczowych. Badania oporności właściwej prowadzono przy pomocy zestawu kontrolno-pomiarowego do stacjonarnej obróbki elektrokontaktowej. Drugim założonym celem doświadczenia było ustalenie możliwości projektowania przebiegu procesu ogrzewania na podstawie składu chemicznego surowca. Wyniki badań wykazały statystycznie istotny wpływ podstawowego składu chemicznego na oporność właściwą, jednakże wysoka zmienność tego czynnika oraz ustalone w dotychczasowych badaniach interakcje pomiędzy jego elementami nie popalają na projektowanie teoretycznego przebiegu procesu elektrokontaktowej obróbki cieplnej.
EN
The 50 Hz electrical heat treatment (EHT) is a one of the extraordinary, direct method of heating organic raw materials. A chemical composition is a one of the crucial factor that has an influence on a run of EHT. Studies were made on the effect of the content of water, fat and natrium chloride on the resistivity of meat-fat raw materials.