EN
This work reports the effects of diets with ripening cheese Jeziorański or Tilsit- type on the weight of particular body organs, values of haematological indices and the content of some minerals in the liver and blood plasma in growing Wistar rats. The cheeses were salted in 20% solution of sodium chloride and sodium chloride/potassium chloride mixture (1:1 w/w) for 25, 50, 75 and 100% of the standard salting time. The correlation was found between the diet and weights of liver and kidneys but not between the diet and the weights of heart and spleen. The haematopoietic system of rats was not found to be influenced by cheese diets. The haematological indices were within the physiological norms. The concentrations of sodium and potassium in the liver of rats were significantly (P=0.05) dependent on the diet. The concentrations of sodium and calcium in the blood plasma of rats fed cheese diets were within the range of values assumed regular. The diets with the cheeses being salted in the sodium chloride/potassium chloride mixture increased significantly the concentration of potassium in the blood plasma of rats.
PL
W badaniach podjęto próbę określenia wpływu spożycia diet zawierających sery dojrzewające jeziorański i tylżycki na masę poszczególnych narządów ciała, wartości wskaźników hematologicznych oraz zawartość wybranych składników mineralnych w wątrobie i osoczu krwi rosnących szczurów szczepu Wistar. Sery solono w 20% roztworach: chlorku sodowego lub w roztworze z mieszaniną chlorku sodowego i chlorku potasowego (1:1, stosunek wagowy) przez 25%, 50%, 75% albo 100% normatywnego czasu solenia. Stwierdzono współzależność pomiędzy rodzajem diety a masą wątroby i nerek, zaś nie odnotowano współzależności z masą serca i śledziony (tab. 2,3). Podawanie w diecie serów jeziorańskiego i tylżyckiego solonych w solance z NaCl oraz w solance z dodatkiem chlorku potasowego nie wywołało istotnych zmian w układzie krwiotwórczym szczurów. Wartości wskaźników hematologicznych mieściły się w granicach norm fizjologicznych (tab. 2,3). Stężenie sodu i potasu w wątrobach szczurów zależało istotnie (p=0,05) od rodzaju spożywanej diety (tab. 4, 5). Zaobserwowano, że zawartość sodu i wapnia w osoczu krwi szczurów żywionych dietami zawierającymi ser jeziorański i tylżycki mieściła się w przedziale wartości uznawanych za prawidłowe. Zastosowanie diet zawierających sery solone z dodatkiem chlorku potasowego w solance wpływał istotnie na podwyższenie zawartości jonów potasu w osoczu krwi szczurów (tab. 4, 5).