PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. |

Tytuł artykułu

Ocena jakosci wedlin drobno rozdrobnionych wyprodukowanych z blonnikiem grochu

Warianty tytułu

EN
Quality assessment of fine comminuted sausages produced with the addition of pea fiber

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano teksturą i jakość sensoryczną kiełbas drobno rozdrobnionych typu parówkowej wyprodukowanych z dodatkiem błonnika grochu (ID90). Wzrost ilości wprowadzanego błonnika (15 i 20%) do farszu wędlinowego spowodował statystycznie istotne obniżenie pożądalnośći konsumenckiej i tekstury badanych kiełbas.
EN
The texture and sensory quality of finely comminuted sausages produced with the addition of pea fiber introduced as a fat replacement were assessed in this study. Fat was replaced in the amounts of 10%, 15% and 20% with the fat substitute rechydrated in the proportion of one part of fiber per four parts of water. Texture of sausages was tested instrumentally with an Instron universal testing machine. Simultaneously the sausages were examined by a semi-consumer sensory panel. Along with an increase in the fat substitution level some parameters characterizing sausage texture deteriorated in comparison to the control sausage. These results were confirmed in the consumer sensory evaluation. Increased amounts of fiber (15 and 20%) introduced to sausage batter resulted in a statistically significant lowering of consumer desirability of the tested sausages. The total caloric content of sausages produced with a 20% fat substitution with pea fiber was 15.3% lower in comparison to the control sausage.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

Opis fizyczny

s.433-437,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, Poznan
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-12e19610-83c2-4bfd-9ea6-1153253ee5ce
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.