PL
Polskie gorzelnictwo rolnicze opiera swoją produkcję na przetwarzaniu surowców skrobiowych tj. zbóż i ziemniaków. Im wyższa jest zawartość skrobi w ziemniakach tym niższe są koszty produkcji spirytusu. Z tego powodu zawartość skrobi w ziemniakach jest czynnikiem determinującym ich przydatność do gorzelnictwa. W wyniku regresu w uprawie ziemniaków w kraju, a także niskiej skrobiowości tego surowca, trafiającego do przerobu w gorzelniach, ziemniak nie może być brany pod uwagę jako perspektywiczny surowiec dla potrzeb rolnictwa. Przy wysokiej cenie ziemniaków spirytus z tego surowca może być produkowany w ograniczonej ilości, wyłącznie z przeznaczeniem do produkcji wyrobów alkoholowych.
EN
The Polish agricultural distiling production is based on converting starch raw materials, such as cereal and potatoes. This is why the starch content of potatoes is the main factor which determines their usability in the distiling industry. Because of the regression in the cultivation of potatoes, and because of their low starch content, potatoes cannot be thought as of a useful raw material for the needs of agriculture. With the high prices of potatoes, spirit can be produced only in low amounts, and with the intend for further production.