PL
Celem pracy było określenie zdolności ekstraktów z surowej oraz ugotowanej kaszy jęczmiennej i gryczanej do chelatowania jonów żelaza. Uzyskane wyniki porównano z kwasem galusowym, jako wzorcem związków fenolowych oraz BHT (di-tert-butylohydroksytoluen). Wykazano, że ekstrakty z kasz mają dobre właściwości chelatujące. Większą aktywnością charakteryzowały się ekstrakty otrzymane z kasz ugotowanych niż surowych. Kwas galusowy i BHT nie wykazywały zdolności do chelatowania jonów żelaza.
EN
Lipid oxidation process can be catalyzed also by presence of metal ions. Fe2+ and Cu+ ions can create of active oxygen forms, which further might initiate the oxidation process. The aim of the study was to evaluate the chelating activity of barley and buckwheat groats extracts of Fe2+ ions. The results indicate that the extracts from defatted groats showed high chelating activity. The extracts from boiled groats showed the highest chelating activity in comparison to raw groats extracts. Gallic acid and BHT showed no chelating activity Fe²⁺ ions.