EN
Changes of selected antioxidants content and activity in broad bean seeds upon sterilization process and storage of cans were investigated in the study. Loss of total nitrogen, its solubility and non-protein nitrogen content was observed as well as loss of total polyphenols content and their antioxidatively important group – condensed tannins. Main changes in protein fractions were observed on electrophoretic patterns in low molecular weight range, however a gain of high molecular weight polymer (500 kDa) participation was shown by Size-Exclusion HPLC. Phenolic compounds extracted with 70% acetone exhibited much higher antiradical activity then nitrogen compounds extracted with water. A decrease of antioxidant activity of the extracts and its appearance in drain was confirmed in most cases after processing and storage.
PL
W pracy badano zmiany zawartości i aktywności wybranych przeciwutleniaczy z nasion bobu pod wpływem procesu sterylizacji i przechowywania otrzymanych konserw. Obserwowano spadek zawartości azotu ogółem, jego rozpuszczalności i zawartości azotu niebiałkowego, jak również spadek zawartości polifenoli ogółem oraz ich ważnej w aspekcie działania przeciwutleniającego grupy – skondensowanych tanin. Główne zmiany wśród frakcji białkowych stwierdzono przy pomocy rozdziałów elektroforetycznych w zakresie białek drobnocząsteczkowych, jednak także wzrost udziału frakcji wysokocząsteczkowej (500 kDa) wykazano przy pomocy SE-HPLC. Związki fenolowe ekstrahowane 70% acetonem wykazywały znacznie większą aktywność przeciwrodnikową, niż związki aminowe ekstrahowane wodą. W większości przypadków po przetwarzaniu i przechowywaniu nasion stwierdzono spadek aktywności przeciwutleniającej ekstraktów i pojawienie się jej w zalewie.