PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

Transizomeryzacja podczas rafinacji oleju sojowego

Warianty tytułu

EN
Transisomerization of soya oil during rafination

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W czasie rafinacji olejów zachodzi izomeryzacja przestrzenna pod wpływem stosowanych warunków fizycznych. Izomery trans NNKT nie mają właściwości fizjologicznych, gdyż nie są metabolizowane do kwasów potrzebnych do funkcjonowania organizmu ludzkiego i są jedynie wykorzystywane jako materiał energetyczny. W pracy oznaczono skład kwasów tłuszczowych w olejach po takich jednostkowych procesach technologicznych, jak tłoczenie i ekstrakcja (olej surowy), odkwaszanie, bielenie i dezodoryzacja. W czasie procesów jednostkowych nie wystąpiły statystycznie istotne zmiany zawartości transizomerów kwasów tłuszczowych. Rafinowany olej sojowy zawierał niewielkie ilości izomerów transkwasów Cl8:2 i Cl8:3. W destylacie z odwaniania oleju występowały izomery transkwasów C16:l, C18:l, C18:2 i Cl 8:3, aw wypadku kwasów Cl8:2 i Cl8:3 stwierdzono powstawanie izomerów położeniowych o podwójnych wiązaniach sprzężonych.
EN
The objective of the research was to find out what kind of transisomerization takes place during rafination of soya oil. Isomerization takes place during the production of oil. Transisomers are harmful for our health, so it is highly important to state their presence. In the research, the composition of fatty acids was characterized with the oil being raw, neutral, bleached and deodorized, as well as the composition of fatty acids of the de- odorization of oil distillates.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

s.47-53,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Poznan
autor

Bibliografia

  • Brisson G.J., 1982. Lipid in Human Nutrition. MTP Press Limited Lancester, England.
  • Duchateau G.S.M.J.E., von Oosten H.J., Vasconcellos M.A., 1996. Analisis of cis-and trans-Fatty Acid Isomers with Capillary GLC in Hydrogenated and Refinded Vegetable Oils by Capillary Gas- Liquid Chromatography. J. Am. Oil Chem. Soc., 73 (3), 275-282.
  • Gogolewski M., Jasińska-Stępniak A., Szeliga M., Bartkowiak E., 1996. Wpływ promieniowania jonizującego na jakość wybranych olejów jadalnych. Bromat. Chem. Toksykol., 29 (1), 63-70.
  • Jakubowski A., Piłat K., Grześkiewicz S., 1994. Zagrożenia wartości biologiczno-żywieniowej tłuszczów przez procesy technologiczne ich wytwarzania. Tłuszcze Jadal., 24 (2), 10-22.
  • Jerzewska M., Ptasznik S., 1999. Spektrum składu kwasów tłuszczowych rafinowanych olejów rzepakowych z krajowych zakładów przemysłu tłuszczowego. Rośl. Oleiste, 20 (2), 177-184.
  • Niewiadomski H., 1993. Technologia tłuszczów jadalnych. PWN Warszawa.
  • Nogala-Kałucka M., 1999. Studia nad składem niektórych komponentów kondensatów podeodoryzacyjnych z możliwością wykorzystania z nich tokoferoli. Rocz. AR Pozn. Rozpr. Nauk. 297.
  • Ptasznik S., 1998. Zmiany struktury kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego w procesie dezodoryzacji. Tłuszcze Jadal., 33 (1-2), 33-43.
  • Zadernowski R., Markiewicz K., Sobieski G., 1995. Zmiany zawartości tokoferoli w procesie otrzymywania i rafinacji oleju rzepakowego. Rośl. Oleiste, 16 (2), 283-288.
  • Lamer-Zarawska E., Cretti A., Niedworok J., Stołyhwo A., Celewicz Z., 1995. Olej wiesiołkowy w profilaktyce i terapii. Zbiór Prac II Sympozjum. Łódź, 6-7.10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1179a7ff-ef15-4ea2-a9e3-ec1810e0fdae
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.