PL
Do badań wykorzystano próby bulw z doświadczenia polowego przeprowadzonego w Parczewie, na glebie lekko kwaśnej, kompleksu żytniego dobrego. Eksperyment założono w układzie split-plot, w trzech powtórzeniach. Czynnikami eksperymentu były zabiegi przedsadzeniowe (sonifikacja i obiekt kontrolny) i 10 odmian ziemniaka. Nawożenie organiczne i mineralne było na stałym poziomie (80 kg N, 35 kg P, 100 kg K i 25 t obornika·ha s¹). Do oznaczeń laboratoryjnych pobrano w czasie zbioru po 10 bulw średniej wielkości z każdego poletka. Ocenę ciemnienia bulw surowych i gotowanych przeprowadzono na podstawie pomiaru parametrów barwy przekroju ziemniaka w systemie CIELab. Statystyczne opracowanie wyników wykonano metodą analizy wariancji. Istotność różnic testowano testem Tukey'a. Pod wpływem sonifikacji obserwowano poprawę właściwości barwnych bulw surowych i gotowanych. Cechy genetyczne badanych odmian istotnie oddziaływały na barwę bulw surowych i gotowanych.
EN
An experiment was carried out in 2003-2005 in Parczew on the soil of good rye complex following the randomized split-plot design in three replications. The experiment factors included pre-planting treatments (ultrasonic treated and control object) and ten potato cultivars. Full manuring and uniform mineral fertilization were applied in identical rates: 80 kg N, 35 kg P, 100 kg K and 25 t·ha s¹ farmyard manure. The samples for qualitative examinations (10 potato tubers of average size) from three field replications for each plot were taken in standard may. The estimation of flesh darkening in fresh and cooked tubers was evaluated by surveying cross-section colour parameters of potato tubers in the CIELab System. Statistic processing of the results was carried out by using variation analysis. Significance of the differences was examined according to Tukey's test. Under the influence of ultrasonic treatment an improvement in colour quality of the fresh and cooked tubers was observed. The genetic traits of tested cultivars significantly affected the colour of fresh and cooked potato tubers.