PL
Stale rosnąca globalizacja rynku piwowarskiego oraz zaostrzenie narodowego i międzynarodowego współzawodnictwa nakłada nowe zadania na zakłady przemysłowe i placówki naukowo-badawcze. Przeprowadzone wstępne próby słodowania i warzenia potwierdziły przydatność niektórych polskich odmian triticale (Fidelio i Vero) jako alternatywnego, niedrogiego surowca do produkcji piwa, innych napojów fermentowanych oraz wyciągów enzymatycznych dla piwowarstwa (piwo dietetyczne) i piekarnictwa. Zmienne proporcje surowców (słód jęczmienny + słód z triticale) powodowały trudności przy klarowaniu i filtracji piwa. Wysokomolekularne £- i ß-glukany, jak również osady białkowo-garbnikowe mogą być usunięte metodami enzymatycznymi i zolami krzemionkowymi. W dalszych badaniach szczególną uwagę należy zwrócić na sklad poszczególnych frakcji pentozanów oraz odpowiednie aktywności enzymatyczne.
EN
Constantly extending globalisation of beer market induces, among others, the researches on rationalisation of processes in this production. There were performed preliminary probes on the usefulness of some Polish variety of triticale (Fidelio and Vero) as alternative and not expensive raw material for beer, drink and bakery production. Variable proportions in use of burley malt and triticale malt caused the troubles with clarifying and filtration of the beer. Bigmolecular £- and ß-glucanes and also protein-tannin sediments can be removed with the enzymatic methods and with silicate sols. In further researches there is necessary to pay attention on the composition of pentosanes fraction and adequate enzymatic activities.