PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 52 | 02 |

Tytuł artykułu

Mleczan sodu - wlasciwosci i kierunki zastosowan

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono metodę otrzymywania mleczanu sodu oraz obowiązujące w Polsce i krajach UE normy jakościowe dotyczące mleczanu sodu do celów spożywczych. Omówiono właściwości fizyczne i technologiczne mleczanu sodu i korzyści wynikające z jego dodawania do produktów spożywczych. Przedstawiono zakres stosowania tego związku w przemyśle spożywczym na podstawie przepisów prawnych obowiązujących w Polsce, krajach UE i USA, oraz dostępnych publikacji fachowych.
EN
A method for obtaining sodium lactate and the quality standards concerning sodium lactate use for food purposes, as being obligatory in Poland and the EU countries, are presented. Physical and technological properties of sodium lactate and advantages, resulting from its addition to food, are discussed. The range of applications of the mentioned compound in the food industry on the grounds of legal regulations, obligatory in Poland, in the EU countries and in the USA and available professional publications is presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

02

Opis fizyczny

s.29-32,rys.,tab.

Twórcy

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1091bcce-1e5a-4753-9b66-d0fa22473507
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.