PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 06 | 1 |

Tytuł artykułu

Porownanie skladu chemicznego i wartosci pokarmowej owsa nieoplewionego i oplewionego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Porównano ziarno owsa nieoplewionego rodu STH 296 z oplewionym odmiany Bielik. Stwierdzono że, ziarno owsa nieoplewionego w porównaniu z oplewionym zawiera więcej białka ogólnego (o 41 g/kg s.m.) i ekstraktu eterowego (47 g) przy takim samym poziomie węglowodanów. Równocześnie w ziarnie owsa nieoplewionego było o 83 g włókna surowego mniej, co jest związane z niewielką w nim ilością ligniny (12,4 g/kg s.m.) i celulozy (19,3 g/kg s.m.). Dzięki takiemu składowi chemicznemu owies nieoplewiony charakteryzuje najwyższa wśród zbóż zawartość energii metabolicznej dla świń (EM = 17,4 MJ/kg s.m.) i dla drobiu (EMN = 15,6 MJ/kg s.m.) dorównując tym samym wartości ziarna kukurydzy.
EN
Grain of naked oat, phylum STH 296, and husked oat, variety Bielik was compared. The grain of naked oat contained more total protein (by 41g/kg d.m.) and ether extract than husked oat grain at the same content of carbohydrate. Silmuntaneusly, in the grain of husked oat there was less crude fibre (by 83 g/kg d.m.) what was the result of small amounts of lignin (12,4 g/kg d.m.) and cellulose (19,3 g/kg d.m.). Due to this composition husked oat has the highest value of metabolic energy (from all the grains) for pigs (ME 17,4 MJ/kg d.m.) and poultry (MEN 15,6 MJ/kg d.m.), what makes it comparable to corn grain.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1

Opis fizyczny

s.253-259,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Doktora Judyma 2, 71-460 Szczecin
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Barteczko J.: Wpływ spożycia owsa lub jęczmienia oraz tłuszczu na wskaźniki fizjologiczno - żywieniowe u rosnących brojlerów. W: Włókno pokarmowe skład chemiczny i biologiczne działanie. Radzików 24-04-1997, 211.
  • [2] Cyran M.: Skład chemiczny i właściwości fizyko-chemiczne włókna pokarmowego ziarna zbóż. W: Włókno pokarmowe skład chemiczny i biologiczne działanie. Radzików 24-04-1997, 59.
  • [3] FAO/WHO 1991, Protein Quality Evaluation. Report Series 51. FAO/WHO. Rome.
  • [4] Gasiorowski H., Urbanowicz M.: Owies-roślina XXI wieku. Cz. 3 Tłuszcze, węglowodany Przegl. Zboż.-Młyn, 36, 1992, 04, 2.
  • [5] Górecka D., Staszak W.: Charakterystyka błonnika pokarmowego owsa i jego przetworów oraz ich właściwości funkcjonalnych. W: Włókno pokarmowe skład chemiczny i biologiczne działanie. Radzików 24-04-1997, 179.
  • [6] Jacyno E., Seidler S., Jaskowska I.: Oznaczanie składników strukturalnych w paszach. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie, XIX, 1983, 101, 207.
  • [7] Kozak L., Bubicz M., Mikos-Bielak M., Warda Z.: Zawartość mineralnych składników pokarmowych w plonach owsa pochodzącego z pól rolników indywidualnych. Frag. Agronom. 1992, 9, 1, 77.
  • [8] Nita Z., Orłowska-Job W.: Hodowla owsa nagoziarnistego w Zakładzie Doświadczalnym HAR w Strzelcach. BIHiAR, 197, 1996, 141.
  • [9] Normy Żywienia Drobiu, Zalecenia Żywieniowe i Wartość Pokarmowa Pasz - 1996. PAN IFiŻZ. W-wa.
  • [10] Normy Żywienia Koni - 1991. PAN IFiŻZ. Omnitech Press W-wa.
  • [11] Normy Żywienia Świń Wartość Pokarmowa Pasz.1993. PAN IFiŻZ. Omnitech Press W-wa.
  • [12] Pawlik J.: Oznaczanie zawartości metioniny w niektórych materiałach paszowych. Biul. Centr. Stacji Oceny Pasz, Czechnica, 2, 1972, 39-42.
  • [13] Petkov K., Lubowicki R., Witczak A., Łukaszewski Z.: Wpływ przechowywania ziarna zbóż na ich wartość energetyczną i skład chemiczny. W: Współczesne zasady żywienia świń. Jabłonna 30-05- 1994. 105.
  • [14] Rakowska M.: Skład i wartość pokarmowa roślin uprawnych, ze szczególnym uwzględnieniem nowych odmian. Owies. BIHiAR, 4, 1988, 7.
  • [15] Schillak R.: Oznaczanie składników mineralnych w materiałach roślinnych. Cz. IV, Płomieniowo - fotometryczne pomiary potasu, sodu, i wapnia. Rocz. Nauk. Rol., 93A, 2, 1967b, 335.
  • [16] Schillak R.: Oznaczanie składników mineralnych w materiałach roślinnych. Cz. III, Fotometryczne oznaczenie fosforu. Rocz. Nauk. Rol., 92A, 4, 1967a, 595.
  • [17] Skibniewska T., Kakowska-Lipińska J.: Oznaczanie tryptofanu w produktach spożywczych. Rocz. PZH, 21, 3, 1976, 303.
  • [18] Skulmowski J.: Metody określania składu pasz i ich jakości. PWRiL, W-wa 1974.
  • [19] Valentine J., Clothier R.: The Development of Naked Oats in the UK. Proceedings of the 4th International Oat Conference, Adelaide, I, 1992, 38.
  • [20] Zych J.: Owies. Zboża jare 1997. Syntezy wyników doświadczeń odmianowych, z. 1117, COBORU, Słupia wielka, 1997.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-108df7d0-c67f-4f80-a54d-b42da2c8c7e6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.