PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 05 |

Tytuł artykułu

Nowoczesne metody kontroli czystosci w przemysle spozywczym

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zaprezentowano trzy nowoczesne metody stosowane do kontroli higieny w zakładach przemysłu spożywczego. Podstawą jednej z nich jest określenie zawartości ATP. W drugiej metodzie (impedymetrycznej) wykorzystuje się zdolność mikroorganizmów do wywoływania zmian w elektrycznych właściwościach podłoży wzrostowych. Trzecia grupa metod to ulepszenia metody mikrobiologicznej, powszechnie stosowanej do monitoringu stanu higieny. Zwrócono uwagę na zalety i wady powyższych metod oraz na możliwości ich zastosowania w przemyśle spożywczym.
EN
Three modern methods used for hygiene control in food industry have been presented. The first method is based on the ATP determination; the second (impedance method) - on the microorganisms ability to change electrical properties of growth media. There have been also showed that are modifications of microbiological method commonly used in hygiene control. Attention is given on advantages and disadvantages of above mentioned methods and on their application in food industry.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

05

Opis fizyczny

s.15-18,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Celsis Hygiene Monitoring. Informator firmy Celsis Inc.
  • [2] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A: Zastosowanie instrumentalnych metod do oceny stopnia zakażenia produktów spożywczych. Materiały z seminarium „Analiza żywności. Metody szybkiej diagnostyki mikrobiologicznej”. Wyd. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa, 1994, 36-54.
  • [3] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.: Kontrola higieny w przemyśle spożywczym metodą bioluminescencji ATP. Materiały z seminarium „Higiena w przemyśle spożywczym”. Wyd. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa, grudzień 1995, 44-59.
  • [4] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.: Ocena stanu higieny w zakładach piwowarskich. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 1996, t. 40, nr 6, 5-7.
  • [5] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.: Metoda instrumentalna w kontroli czystości różnych zbiorników w browarach. Materiały z seminarium „Higiena w przemyśle spożywczym”. Wyd. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa, kwiecień 1997, 46-53.
  • [6] Foster A.: Evaluation of impedance method for monitoring microbiological quality of cleaning systems. Journal of the ASBC. 1996, t. 54, nr 2, 76-77.
  • [7] Handbook of ATP-Hygiene Monitoring. A guide to the effective use of the BioOrbit Hygiene Monitoring System. Materiały firmy BioOrbit.
  • [8] HY-LiTE. Hygiene Monitoring in Place. Materiały firmy Merck.
  • [9] Kyriakides A.L., Patel P.D.: Luminescence techniques for microbiological analysis of foods. Rapid analysis techniques in food microbiology, ed. Patel, Blackie Academic &Profesional, London, 1994, 196-231.
  • [10] Ogden K.: Practical experiences of hygiene control using ATP- bioluminesce. Journal of the Institute of Brewing, 1993, 99, 5, 389-393.
  • [11] Ogden K: Using ATP-bioluminesce to control brewery plant hygiene. European Brewery Convention. Symposium Process Hygiene, Wlk. Brytania, 1994, 134-144. Monograph XXI.
  • [12] Pliszka A.: Metody kontroli mikrobiologicznej czystości powierzchni sprzętu, aparatury, naczyń i rąk pracowników w zakładach przemysłu spożywczego. Wyd. Metodyczne PZH, Warszawa, 1973, nr 2 (47).
  • [13] Sveum W.H. i in.: Microbiological monitoring of the food processing environment. Compedium of methods for the microbiological examimination of foods, ed. American Public Health Association, Washington, 1992, 51-74.
  • [14] Stanley P.E.: A concise beginner’s guide to rapid microbiology using adenosine triphosphate (ATP) and luminescence. Rapid methods in microbiology, ed. Stanley PE. i in., Blackwell Scientific Publications, 1989, 93-99.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-10695868-cdb3-44b8-91df-575e334f5ea9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.