[1] Broszkiewicz K., Charakterystyka opakowań do kremów kosmetycznych, AE Kraków 2002.
[2] Giles A., Handbook of beverage packaging, Culinary&Hospitality Publications Services, Texas 1999.
[3] Hales C.F., Opakowanie jako instrument marketingu, PWE, Warszawa 1999.
[4] Jakowski S., Wymagania jakie spełniać powinna szata graficzna opakowania, „Opakowanie" 2001, nr 2.
[5] Kall J., Reklama, PWE, Warszawa 1999.
[6] Lisińska - Kuśnierz M., Ucherek M., Współczesne opakowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2003.
[7] Mruk H., Rutkowski I.R, Strategia produktu, PWE, Warszawa 2001.
[8] Opakowania żywności, praca zbiorowa pod redakcją B. Czerniawskiego i J. Michniewicza, Agro Food Technology, Czeladź 1998.
[9] The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, praca zbiorowa pod redakcją A. Brody, K. Monsh, J. Wiley and Sons, New York ... Toronto, 1997.
[10] Ucherek M., Fulfillment of protective function by modern packaging of foodstuffs, Proceedings of Euro- conference : „A partnership for training, research, employment and social development" Universita „La Sapienza" Roma, September 26-28 2002.