PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.1 |

Tytuł artykułu

Zmiany skladu ciala u kobiet z BMI 25 w wyniku zastosowania niskoenergetycznej diety

Warianty tytułu

EN
Changes in fat free mass in women with BMI 25 during a low-energy diet

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Nieodpowiednia dieta stanowi podstawowy czynnik zaburzeń metabolicznych i zaburzeń skladu ciała. Natomiast efektem prawidłowo zbilansowanej diety jest redukcja masy ciała związana ze zmniejszeniem masy tkanki tłuszczowej (total mass - FM) i utrzymaniem beztłuszczowej masy ciała (total free mass - FFM), w tym całkowitej zawartości wody (totał body water - TBA) na niezmniejszonym poziomie. W badaniu wzięły udział 34 kobiety, w wieku od 20 do 60 lat, z BMI ≥ 25 kg/m2 . Zastosowano dietę 5024,4 kJ (1200 kcal). Po miesiącu jej realizacji wykazano statystycznie istotne zmniejszenie masy tkanki tłuszczowej (FM), zwiększenie wskaźnika FFM/FM oraz zwiększenie ogólnej zawartości wody (TBW%), jak również wody pozakomórkowej (extracellular water - ECW) (ECW%). Jednakże tylko u kobiet do 30. roku życia stwierdzono uzyskanie pożądanej minimalnej zawartości wody pozakomórkowej (ECW%).
EN
Unhealthy diet can cause many metabolic disturbances, also in body composition as well. On the contrary, well balanced diet can result in body fat mass reduction and preservation of fat free mass and percentage of total body water. This study was aimed to evaluate changes of the fat free mass after 1 month of a low-energy diet (1200 kcal/d) in women with BMI ≥ 25. The studied group comprised of 34 women with BMI ≥ 25, age range 20-60 y. Body composition estimation (fat free mass, total body water, extracellular water (ECW) and intracellular water compartment (ICW)) was performed by bioelectrical impedance. The low energy diet 5024,4 kJ (1200 kcal) was implemented. After 1 month fat mass decreased, the FFM/FM index increased and total body water (TBW%) and extracellular water (ECW%) increased. Only in women < 30 y ECW% exceeded the reference value.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.264-272,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Baumgartner R.N., et al.: Bioelectrical impedance for body composition, Exerc. Sports Sci. Rev., 1990, 18, 193-224.
  • 2. Bella J.N., et al.: Relations of left ventricular mass to fat-free and adipose body mass. Circulation, 1998, 98, 2538-2544.
  • 3. Bergman P.: Zmienność komponentów ciała człowieka w świetle bioelektrycznej metody impedancji. Antropologia a medycyna. Wyd. Uniw. Łódzkiego, Łódź, 1996, 412-427.
  • 4. Bergman P., Drozd-Nurek L., et al.: Zmienność składu ciała (określonego metodą bioelektryczną) w zależności od płci, wieku i środowiska. Człowiek w czasie i przestrzeni. Gdańsk, 1993, 130-133. 5. Bergman P., Janusz A.: Bioelektryczna metoda określania składu ciała człowieka. Biologia populacji ludzkich współczesnych i pradziejowych, 1992, Słupsk, 29-38.
  • 6. Chumlea W.C., Baumgartner R.N.: Bioelektrical Impedanze methodes for the estimation of body composition, Can.J. Sport. Sci, 1990, 15, 172-179.
  • 7. Fischer H., Lembcke B.: Die Anwendung der bioelektrischen Impedanzanalysse (B.I.A.) zur Beurteilung der Körperzusammensetzung und des Ernährungszustandes, Innere Medizin, 1991, 18, 13-17.
  • 8. Gronowska - Senger A., Hamułka J.: Zbiór ćwiczeń z nachylenia specjalizacyjnego, 1997, wyd. SGGW, 46.
  • 9. Kotler D.P., et al.: Prediction of body cell mass, fat-free mass, and total body water with bioelectrical impedance analysis: Effects of race, sex and decrease. Am. J. Clin. Nutr. 1996, 64, 489-97.
  • 10. Lukaski H.C. Methods for the assessment of human body composition: traditional and new. Am. J. Clin. Nutr. 1987, 46, 537-556.
  • 11. Nyboer J.: Regional pulse volume and perfusion flow measurement. Electrical Impedance plethsmograpy. Arch. Intern. Med., 105, 264-76.
  • 12. Pachocka L., et al.: Effect of dietary changes on body fat mass in overweight males and females measured by bioelectrical impedance. Fett in Nahrung und Ernährung. Wissenschaftliche Verglaagsgesellschaft mbH, Stuttgart, 1997, 269-273.
  • 13. Pachocka L.: Wpływ niskoenergetycznej diety na zmianę wybranych wskaźników antropometrycznych i zmianę składu ciała u osób z nadwagą i otyłością. Materiały z Sympozjum „Bezpieczna żywność i prawidłowe odżywianie podstawą profilaktyki zdrowotnej” Wrocław, 2002, 201-202.
  • 14. Segal K.R., et. al.: Lean body mass estimation by bioelectrical impedance analysis: a four-site-cross-validation. Am. J. Clin. Nutr. 1988, 47, 7-14.
  • 15. Shizgal H.M.: Validation of the measurement of body composition from whole body electric impedance. Infusions Therapie, 1990, 13, 3, 67-74.
  • 16. Wouter D., et al.: Increased extracellular water compartment, relative to intracellular water compartment, after weight reduction. Am. Phsiol. Soc., 1999, 294-298.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0f617b90-4409-4bf1-8a29-4a1f1b2434a9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.