PL
Nieodpowiednia dieta stanowi podstawowy czynnik zaburzeń metabolicznych i zaburzeń skladu ciała. Natomiast efektem prawidłowo zbilansowanej diety jest redukcja masy ciała związana ze zmniejszeniem masy tkanki tłuszczowej (total mass - FM) i utrzymaniem beztłuszczowej masy ciała (total free mass - FFM), w tym całkowitej zawartości wody (totał body water - TBA) na niezmniejszonym poziomie. W badaniu wzięły udział 34 kobiety, w wieku od 20 do 60 lat, z BMI ≥ 25 kg/m2 . Zastosowano dietę 5024,4 kJ (1200 kcal). Po miesiącu jej realizacji wykazano statystycznie istotne zmniejszenie masy tkanki tłuszczowej (FM), zwiększenie wskaźnika FFM/FM oraz zwiększenie ogólnej zawartości wody (TBW%), jak również wody pozakomórkowej (extracellular water - ECW) (ECW%). Jednakże tylko u kobiet do 30. roku życia stwierdzono uzyskanie pożądanej minimalnej zawartości wody pozakomórkowej (ECW%).
EN
Unhealthy diet can cause many metabolic disturbances, also in body composition as well. On the contrary, well balanced diet can result in body fat mass reduction and preservation of fat free mass and percentage of total body water. This study was aimed to evaluate changes of the fat free mass after 1 month of a low-energy diet (1200 kcal/d) in women with BMI ≥ 25. The studied group comprised of 34 women with BMI ≥ 25, age range 20-60 y. Body composition estimation (fat free mass, total body water, extracellular water (ECW) and intracellular water compartment (ICW)) was performed by bioelectrical impedance. The low energy diet 5024,4 kJ (1200 kcal) was implemented. After 1 month fat mass decreased, the FFM/FM index increased and total body water (TBW%) and extracellular water (ECW%) increased. Only in women < 30 y ECW% exceeded the reference value.