PL
Badano właściwości sorpcyjne napoju kakaowego w proszku z uwzględnieniem wpływu składu mieszaniny i aktywności wody środowiska. Materiał do badań stanowiły następujące proszki: cukier, kakao, mleko w proszku i maltodekstryna oraz mieszaniny tych surowców. Kinetykę adsorpcji pary wodnej badano przy trzech poziomach aktywności wody środowiska (0,34; 0,65 i 0,90) w temperaturze 25°C w czasie 24 godzin. Analiza przebiegu krzywych kinetycznych adsorpcji pary wodnej wykazała, że adsorpcja pary wodnej przez składniki i napoje kakaowe w proszku była zależna od rodzaju produktu oraz aktywności wody środowiska. Zdolność adsorpcji pary wodnej napoju kakaowego w proszku była zależna od właściwości sorpcyjnych poszczególnych składników.
EN
The sorption properties of cocoa drink powder were examined during studying the effects of mixture composition and water activity environment. The sorption properties of cocoa drink powder and its ingredients were determinated by analysis kinetics of water vapour sorption. Kinetics of water vapour adsorption were measurment in three water activity levels (0,34; 0,65; 0,90), temperature 25°C, time 24 h. It was observed that water activity and composition of cocoa drink powders have an influence on water adsorption. The sorption ability of cacao drink powder was strongly depended on sorption properties of ingredients (cocoa powder, sugar, milk powder and maltodekstrin).