PL
W niniejszym opracowaniu dokonano kompleksowej oceny mięsa nutrii szafir grenlandzki, które były żywione mieszankami treściwymi granulowanymi. Grupa I otrzymywała mieszankę, w składzie której znajdował się susz z całych roślin kukurydzy (25%); grupa II otrzymywała mieszankę z dodatkiem 50% suszu z całych roślin kukurydzy i grupa III (kontrolna) otrzymywała mieszankę standardową nr 159. Po uboju zwierząt dokonano analizy rzeźnej, a po pobraniu próbek mięsa wykonano analizę chemiczną i fizykochemiczną, w których oceniono: suchą masę, białko, popiół, odczyn pH, wodochlonności i zawartość mioglobiny. Dokonano również oceny sensorycznej mięsa nutriowego. Przeprowadzone badania wykazały wysoką wydajność rzeźną we wszystkich trzech grupach. W trakcie przeprowadzonych badań chemicznych wykazano wysoką zawartość białka w mięsie, natomiast ocena sensoryczna wykazała wysokie walory mięsa nutriowego.
EN
Complex assessment of meat quality of sapphire Greenland coypu, fed on pelleted food was carried out. Groups I and II were fed on mixtures containing 25% and 50% of dried maize respectively; group III (control) received the standard mix Nº 159. Carcass evaluation was performed after slaughter; meat samples served for chemical and physical analyses in which the following parameters were estimated: dry matter, protein and ash content, pH, hygroscopicity and myoglobin content. Sensory analysis on coypu meat was also performed. The results point out to high slaughter yield in all three groups, high protein content and, in general, high quality of coypu meat.