EN
In the leaves of four apple cultivars with a different degree of susceptibility to the apple rust mite - Aculus schlechtendali (Nal.) the content of some plant components was estimated. It has been found that a long-term feeding of the apple rust mite induces changes in the content of reducing sugars. These changes were significantly varying depending on the apple cultivar.
PL
W liściach czterech odmian jabłoni nie zasiedlonych przez pordzewiacza jabłoniowego stwierdzono zróżnicowaną zawartość cukrów redukujących, zbliżoną zawartość fenoli ogólnych i białek rozpuszczalnych. Najwięcej cukrów i fenoli stwierdzono u odmiany Pionier, podatnej na szpeciela. Wskutek długotrwałego żerowania pordzewiacza jabłoniowego nastąpiło istotne obniżenie zawartości cukrów u odmian licznie zasiedlonych przez szpeciela (Pionier, Romus). Ponadto odmiany te reagowały na jego żerowanie zwiększeniem stosunku fenoli do cukrów. Żerowanie szpeciela nie miało istotnego wpływu na zawartość białek w liściach jabłoni.