PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 50 | 09 |

Tytuł artykułu

Automatyzacja procesow technologicznych a wymagania systemu HACCP

Warianty tytułu

EN
Technological process automatization and HACCP system requirements

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
This article presents such problems and doubts in an interpretation of the approach to the HACCP system when parts of production are automated and electronically controlled. Frequently the HACCP team treats an automated technological line the same as regular production stages and performs a threat analysis and implements the HACCP system as if it had complete control over a given selected CCP Such an HACCP team seems to forget the possibility to control this CCP are frequently significantly limited for the benefit of activities which were foreseen and developed long before the line start up. Moreover; the aim of this article is to encourage readers to discuss different methods of interpretation and apply the HACCP system as if it was still an effective tool of quality and safety assurance; not merely as a system required to meet legal criteria.
EN
Artykuł ma na celu przedstawienie pojawiających się problemów i wątpliwości w interpretacji podejścia do systemu HACCP w sytuacji, kiedy część produkcji odbywa się w systemie zautomatyzowanymi, kontrolowanym elektronicznie. Bardzo często zespół wdrażający HACCP traktuje automatyczną linię technologiczną jako zwykle etapy produkcyjne, przeprowadzając analizę zagrożeń i wdrażając system HACCP tak, jakby w pełni posiadał pełną kontrolę nad danym wyznaczonym CCP. Zespół HACCP zapomina jednak, że jego możliwości w zakresie kontroli CCP zostały często znacznie ograniczone na rzecz działań, które zostały przewidziane i opracowane znacznie wcześniej przed uruchomianiem linii. Artykuł ma zachęcić czytelników do rozważań na temat rożnych sposobów interpretacji i zastosowania systemu HACCP, tak by był on skutecznym narzędziem zapewnienia jakości i bezpieczeństwa, a nie tylko systemem wdrożonym w celu zaspokojenia wymagań prawnych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

09

Opis fizyczny

s.15-18,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Codex Alimentarius Commission: 1999. Principles and guidelines for the conduct of microbiological assessment (CAC/GL-30).
  • [2] Codex Alimentarius Commission: 2003. Recommended international code of practice general principles of food hygiene (CAC/RCP1-1969. Rev. 4-2003).
  • [3] European Commission: 2005. Guidance document on the implementation of procedures based on the HACCP principles, and on the facilitation of the implementation of the HACCP principles in certain food business, Brussels.
  • [4] European Commission: 2005. Guidance document on the implementation of certain provisions of Regulation (EC) No 852/2004 on the hygiene of foodstuffs, Brussels.
  • [5] European Commission: 2005. Guidance document: Key questions related to import requirements and the new rules on food hygiene and official food controls, Brussels.
  • [6] European Commission 2005. Implementation of certain provisions of Regulation (EC) No 853/2004 on the hygiene of food of animal origin, Brussels.
  • [7] ISO 22000:2005
  • [8] Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego z 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  • [9] Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
  • [10] Zadernowski M. R., Zadernowska A., Obiedziński M., Zadernowski R.: 2004. Praktyczne wdrażanie systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. ODDK, Gdańsk.
  • [11] Zadernowski M. R., Zadernowska A., Obiedziński M., Zadernowski R. J., Markiewicz K.: 2004. Praktyczne wdrażanie systemu HACCP w produkcji wód i napojów. ODDK, Gdańsk.
  • [12] Zadernowski M. R., Obiedziński M., Zadernowski A., WaięcikP.: 2006. Skuteczność systemów HACCP a wymagania Codex Alimentarius i ISO 22000: 2005, Przem. Spoż. nr 2.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0e527424-a8b2-466a-8758-dfb316fcd6a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.