EN
This article presents such problems and doubts in an interpretation of the approach to the HACCP system when parts of production are automated and electronically controlled. Frequently the HACCP team treats an automated technological line the same as regular production stages and performs a threat analysis and implements the HACCP system as if it had complete control over a given selected CCP Such an HACCP team seems to forget the possibility to control this CCP are frequently significantly limited for the benefit of activities which were foreseen and developed long before the line start up. Moreover; the aim of this article is to encourage readers to discuss different methods of interpretation and apply the HACCP system as if it was still an effective tool of quality and safety assurance; not merely as a system required to meet legal criteria.
EN
Artykuł ma na celu przedstawienie pojawiających się problemów i wątpliwości w interpretacji podejścia do systemu HACCP w sytuacji, kiedy część produkcji odbywa się w systemie zautomatyzowanymi, kontrolowanym elektronicznie. Bardzo często zespół wdrażający HACCP traktuje automatyczną linię technologiczną jako zwykle etapy produkcyjne, przeprowadzając analizę zagrożeń i wdrażając system HACCP tak, jakby w pełni posiadał pełną kontrolę nad danym wyznaczonym CCP. Zespół HACCP zapomina jednak, że jego możliwości w zakresie kontroli CCP zostały często znacznie ograniczone na rzecz działań, które zostały przewidziane i opracowane znacznie wcześniej przed uruchomianiem linii. Artykuł ma zachęcić czytelników do rozważań na temat rożnych sposobów interpretacji i zastosowania systemu HACCP, tak by był on skutecznym narzędziem zapewnienia jakości i bezpieczeństwa, a nie tylko systemem wdrożonym w celu zaspokojenia wymagań prawnych.